Зигмунд Фройд: Сънуването е здравословно

фройд

Зигмунд Фройд е първият, който се е интересувал защо хората сънуват различни неща. Какво предсказват те и имат ли сънищата ни нещо общо с нашия живот или просто са действия на нашата психика.

Според Фройд сънуването дава възможност на отделния индивид да отпочине психически и да запази спането от различни смущения. Ученият твърди , че нищо не е случайно нито в живота, нито в сънищата. В основата на всеки сън стои някакво неизпълнено желание от деня. Всеки човек живее по определени правила и норми, които не винаги му харесват, но се стреми да ги спазва за да може да се чувства част от обществото, а не да бъде отритнат. Това е основната причина да сънуваме , когато се намираме във физически покой.  Щом заспим в главата ни нахлуват онези блянове и желания, които през деня не сме успели да осъществим.

Не всяко желание може да бъде формулирано буквално и затова се появява в съня ни под формата на знаци и символи.

Според Фройд частите на съзнанието са три- Его, То и Суперего.

Егото – то е моралният елемент от нас и съзнанието ни.

Суперегото – цензурира  То и прокарва морала на Его.

То – това са първичните желания на индивида , онези, които не искат да се съобразяват с норми и правила.

То се появява само, когато „стражите“ на съзнанието ( Его и Суперего) липсват. Когато не спим през деня Его и Суперего задържат То и желанията ви могат да нахлуят само когато спите, във вашите сънища.

По време на сънищата ни знаците, които ни дава съзнанието оказват цензура на То, на бляновете и желанията, защото те може да се окажат много обезпокоителни и неразбрани.

Зигмунд Фройд смята, че понякога се случва да не помним сънищата си и причината за това е, че когато се събудим Суперего веднага се намесва и не ни позволява да си спомним неприятните картини по време на съня. По този начин се грижи да запази самосъзнанието ни от всякакви психически натоварвания  и смущения.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

РАЗБЕРЕТЕ СКРИТИТЕ СТРАНИ НА ЛИЧНОСТТА СИ С ТОЗИ ТЕСТ НА ФРОЙД

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.