Златен берил – камъкът, с който се развалят черни магии

7

Древните египтяни казвали, че в благородните камъни се крие кондензираната сила на Земята. Те смятали, че късчетата минерали са им изпратени от боговете, за да могат хората да се изправят силни срещу превратностите на живота. На особена почит по поречието на великата река Нил бил златният берил.

Египтяните вярвали, че камъкът притежава защитни сили. Всеки по-заможен войник носел такъв, отивайки в битка. Управляващата класа също имала амулети от берил, защото се смятало още, че този камък помага в словесните двубои, изостря интелекта, лекува мързела и надарява притежателя си с добро разположение на духа. Обикновените хора също носели изделия от берил, защото вярвали, че връща любовта и страстта в брака.

Хилядолетия по-късно в Средновековието берилът бил носен като талисман от художници и скулптори. Силата в него изостряла креативността, гонила умората, разгаряла духа вътре в твореца и не на последно място – увеличавала интелигентността. Също така камъкът предпазвал собственика си по време на далечни пътувания и му помагал при проучвания и философски изследвания. Пръстени с берил са носени от Леонардо да Винчи, Рафаел, Рубенс и Бенвенуто Челини.

От край време благородният камък се използвал и за лечение. Гърците и римляните го използвали, за да лекуват хора, имащи проблеми с черния дроб, очни болести и импотентност. Мощно лекарство срещу астма била водата, в която са престояли цяла нощ берили. Особено силен бил ефектът, ако през нощта имало пълнолуние. Според Авицена берилът помага при лечение на катаракта и проказа.

Златният берил се ползва и като противоотрова. Стрива се на прах и се пие два пъти на ден. Той е мощно средство за разваляне на черна магия. Ако прахът от камъка се смеси с мълчана вода, може да развали всяко зловредно заклинание.

В миналото златният берил се е ползвал и като лек срещу генекологични заболявания. Той има благотворно въздействие върху зрението. През 15 и 16 век стъклата на очилата са изработвани от шлифовани берили. Немската дума за очила Brilen (брилен) идва от берил.

Камъкът се носи в златен пръстен на показалеца. Жените следва да го поставят на лявата ръка, а мъжете – на дясната.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.