Зловещите тайни на остров Енваитенет, от който хората изчезват безследно

Остров Енваитенет, който се намира в Кения, е едно от най-мистериозните места на планетата. Няколко десетки души са изчезнали без следа там.

Местните жители са сигурни, че там дебнат зли сили.

От езика на племето, което живее там, името на острова се превежда като „неотменим“. Казват, че много отдавна, когато търговците на роби посещавали тези региони от Судан, едно малко семейство се е скрило от тях на острова.

Търговците на роби напуснали, но семейството така и не се върнало. И тези, които тръгнаби да ги търсят, също умрели.

През 1935 г. в същия регион работи експедиция на британците Вивиан Фуше, изучавайки живота и обичаите на племето Елмоло.

Двама англичани, Мартин Шафлис и Бил Дайсън, отиват на острова, за да проведат подробни проучвания. Те били опитни геолози, подготвени и за опасностите на Африка.

Два дни по-късно мъжете отново се прехвърлят на брега и подават светлинен сигнал:

„Всичко е наред“. Това е последното, което някой вижда от тях.

Фуше започва издирвателна акция и звъни в най-близкия град за самолет, който да облита района.

После организира салове и лодки и транспортира с тях двеста души, обещавайки огромна награда за онези, които намерят поне някаква следа от изчезналите.

„Но всички тези хора, буквално обръщайки всеки камък на острова, дори не намериха следи“, пише сър Вивиан в дневника си.

„И никой друг никога не е виждал моите двама другари по оръжие да се скитат из тези много отдалечени и сурови места в Африка. Това е мистерия, която едва ли някой ще разреши … “

През 50-те години на острова се заселват няколко семейства Елмоло. Постепенно там се образува малко селце.

Посещавайки своите роднини в континенталната част, островитяните разказват странни неща за камъни, които или изчезват, или се появяват отново, за диви викове, превръщащи се в стон, за странни създания в дълбините на острова, за ужасни кошмари, които измъчват буквално всеки, който живее там.

Morkadis

Постепенно жителите на околните села, изплашени от историите, спрели да идват на острова да търгуват.

Когато от няколко месеца не получили новини от островитяните, решили да проверят какво се случва.

Пристигайки на острова, те откриват празни колиби, отдавна ужаснали огнища и останки от гнила риба. Всички вещи на жителите на острова били на мястото си. Така и не открили следа от хората.

Според други този остров е вкамененото тяло на великата Нейтергиб, богинята на земята, пасищата и плодородието. Според племената тази богиня не е лишена от човешки чувства и затова отнема всички мъже и юноши.

Все пак има и научна хипотеза представена от Кралското географско дружество след изчезването на членовете на експедицията.

Според учените от езерото с вулканичен произход излизат отровни газове. Те засягат човешката психика и поразените се втурват във водата, удавят се или стават жертви на крокодили.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Известни актьори, музиканти и писатели, изчезнали безследно

Българската Атлантида – изчезналия остров Кианида

Мохенджо Даро – мистерията на изчезналия град остава неразкрита

Загадъчно изчезналите експедиции

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.