Знаете ли как са се появили хороскопите?

хороскоп

Първите писмени (клинописни) свидетелства за делението на звездното небе на съзвездия се отнасят към периода около 2500 години преди нашата ера

Тъй като по време на годишното си движение Слънцето преминава през 13 съзвездия, те били отделени от древните гърци в особена група. 12 от тях се смятали за зодиакални (тоест „жизнени“). Така се зародили зодиакалните знаци. Първите хороскопи се съставяли още в V в. пр. н. е. Най-древният от достигналите до нас вавилонски хороскопи е от 409 г. пр. н. е.

А най-древният хороскоп, в който са отчетени не само 12 знака на Зодиака, но и 360 градуса на зодиакалния кръг по 60 минути всеки градус, датира от 263 г. пр. н. е.

Може би до нас биха достигнали и по-древни хороскопи, ако не е била конкуренцията в средите на самите звездобройци. Така например римският император Август, който се занимавал с астрология, през 33 г. пр. н. е. разпоредил от Рим да бъдат изгонени всички астролози. А столетие по-късно – през 69 г. от н. е., всички съставители на хороскопи били прогонени от Вечния град от император Вителий.

Според любителя на точните факти – историка Светоний, този владетел „имал зловещ хороскоп“ и затова „злорадствал против астролозите“. Както и следвало да се очаква, прогонването на астролозите не повлияло на съдбата на императора и Вителий, които станал владетел на Рим на 17 април 69 година, царувал кратко — на 22 декември същата година бил убит…

В онези далечни времена астрологията и астрономията не били отделни науки -разделението станало много по-късно, едва през XV век. А в епохата на древния Рим познавачите на звездното небе се наричали математици и съответно науката за звездите – математика!

инфо: po-krasivi.net

Вижте още: 

СТАР ИНДИАНСКИ ХОРОСКОП ПОКАЗВА СЪЩНОСТТА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.