Игри на разума: Нашият живот е илюзия?

мисъл

Вселената съществува само докато я наблюдаваме. Това твърди известната теория на квантовата механика, според която поведението на частици или атоми варира в зависимост от това какво гледаме. И сега учените са доказали това в нов експеримент.

Според учението на квантовата механика, границите между външния свят и нашето собствено съзнание са много размити. Когато физиците гледат атомите или частици светлината, това, което виждат, зависи от това как те извършват експеримента.

Изследователите

За да докажат това учени от Австралийския национален университет провеждат експеримента за отложения избор на Джон Уилър. Този мислен експеримент включва движещ се обект, на който се дава възможност за избор: да действа като частица, или като вълна (говорим за физическото състояние). Същността на въпроса е : в кой момент обекта взима решение?

Илюзия

Здравият разум казва, че обектът е или частица или вълна, независимо от нашето възприятие. Но квантовата физика казва, че ще видим обекта в такава форма, в каквато, в крайна сметка, го измерим. Това се доказва и от австралийските учени.

“Това доказва, че измерването – това е всичко. На квантово ниво реалността не съществува, докато не я гледате “- обяснява доцент Ендрю Тръскот.

Експеримент

Екип от учени използвал в експеримента атом на хелий. Той бил пропуснат през двойка лазерни лъчи, които формирали решетка, като по този начин разсейвали светлината. Когато върху тази светлина, наложили още една мрежа се създало впечатлението, че атомът преминава и през нея. Въпреки че в действителност това не било така. Цялата работа е в илюзията и в това какъв път сте определили за атома.

инфо: bg.checkonline4you.com

Вижте още:

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ HOLOMETER: СВЕТЪТ МОЖЕ ДА Е ТРИИЗМЕРНА ХОЛОГРАМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.