Изгореният труд на сър Исак Нютон

нютон

Само седмици преди смъртта си през 1727 година Исак Нютон изгаря голяма част от своите трудове. И до днес е пълна мистерия какво са съдържали те и защо великият учен е искал да останат в тайна.

Исак Нютон е бащата на съвременната наука. Той разбулва и обяснява Теорията на гравитацията. Негова е и разработката за светлината и цветовете.

Нютон прави извода, че бялата светлина в съвкупност от други основни цветове. Чрез това откритие се създават ново поколение телескопи, чрез които планетите се виждат по-добре.


Но освен трудовете си за науката, Нютон се е занимавал и с други по-мистични дейности. Той е проучвал дракони, отровни червеи и кръв на зелен лъв. Тези изследвания са били незаконни, тъй като били част от алхимията.

Алхимията е древна практика за търсене на митични съкровища като Философския камък, който би трябвало да превърне всеки метал в злато. Практикуването ѝ е било забранено.

Нютон обаче е проявявал и друг по-странен интерес. Той е бил обсебен от Библията и е вярвал, че тя съдържа кодирани послания и предсказания за бъдещето. Такива интереси можело да му струват репутацията, работата и живота.

Ученът е написал повече разработки върху Светото писание, отколкото за науката и алхимията взети заедно. Нютон е вярвал, че Откровението на Йоан съдържа тайна информация за края на света.

Седмици преди да почине Нютон е изгорил ръкописите си и до днес е пълна загадка причината, заради която го е направил. Само може да се предполага за съдържанието на тези материали – съставките на философски камък, датата на Апокалипсиса или тайната на вечния живот.

Текстовете, които е оставил, са еретически и съвременните изследователи недоумяват какво е било по-шокиращо от това, че да го подтикне към такова крайно действие.

Някои смятат, че този дързък акт е продиктуван от заболяване на Нютон. Смята се, че той е страдал от Синдром на Аспергер. Много често Нютон е проявявал неадекватно поведение, живеел е в пълна изолация и се обсебвал до маниакалност от една тема.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

НАЙ-ВАЖНИЯТ ХИМИЧЕН ЕЛЕМЕНТ В МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА Е ЗАЛИЧЕН УМИШЛЕНО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.