Изгубените руски съкровища, които се търсят до днес

Руската история е богата на ярки личности и събития, но най-голям интерес безспорно провокират изчезналите руски съкровища. Стойността им днес се оценява на стотици милиони, заради което търсенето им продължава.

Преди близо месец при обновяване на една от жилищните сгради в столицата Москва бяха открити 10 сребърни монети и шахматна фигура от XVI век. Откритията бяха изпратени в исторически музеи в Москва.

Макар че такива находки се определят като уникални, защото се случват рядко, съществуват съкровища, които, ако откриете, ще станете милионер.

иван

Иван Грозни

Библиотеката на Иван Грозни

Според слуховете Иван Грозни обещава част от своята значима библиотека като подарък за сватбата на княз Иван Велики. Твърди се, че в колекцията се пазели древни ръкописи от Александрийската библиотека, преведени и на руски език. Следите на тази библиотека обаче се губят през XVI век, когато Иван Грозни я мести в новата си резиденция Александровска слобода.

 Съкровищата на Сигизмунд III

Когато полските войски нахлуват в Русия в началото на XVII век, те заграбили всякакви ценности от столицата. Но на път за Варшава, изчезват безследно. Много ловци на съкровища са се опитвали да открият откраднатите скъпоценности, но така и не успяват. Смята се обаче, че те се намират край Можайск, Московска област.

Златото на Наполеон

наполеон

Заради тежката зима през 1812 година войските на Наполеон се оттеглят пораженчески от покрайнините на Москва, но според слуховете се връщали в Париж с 2 вагона ценни предмети. Французите обаче се оказали толкова неподготвени за суровата зима в Русия, че се наложило да оставят златото, за да се приберат живи в родината. Къде са тези скъпоценности сега, все още не е известно, но някои изследователи предполагат, че се намират в Смоленска област.

Пратката на Варягин

На 7 октомври 1906 година във водите на Усурийския залив потъва лайнерът Варягин, който освен хора превозвал и ценен товар за търговеца Алексей Варягин. На борда имало 60 000 рубли, равняващи се на 25 000 долара днес. Въпреки че парите са търсени от самия капитан на кораба, те така и не са открити.

Златото на Колчак

Александър Колчак е бил лейтенант от Бялата армия по време на Гражданската война в Русия, но когато болшевиките взимат властта, той бяга в Казан заедно със състояние, равняващо се на днешни 280 милиона долара. Но пътят е бил обсаден от комунисти и за да мине незабелязано, се наложило да зарови половината от него. Това място се търси и до днес, като според някои съкровището е скрито около Новосибирск.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.