Изкуствен интелект е открил неизвестен предшественик – „призрак“, в човешкия геном

Никой не знае коя е била тя, само че е била различна: тийнейджърка от преди повече от 50 000 години с такава странна уникалност, че е изглеждала като „хибриден” прародител на съвременните хора, какъвто учените никога не са виждали преди.

Едва наскоро изследователите откриха доказателства, че тя не е била сама. В проучване от 2019 г., анализиращо сложната бъркотия в праисторията на човечеството, учените използват изкуствен интелект (AI), за да идентифицират неизвестен вид човешки предшественик, с който съвременните хора са се сблъсквали – и с които са споделяли любовни отношения – по време на дългото пътуване от Африка преди хилядолетия.

„Преди около 80 000 години се случва голямото преселение извън Африка, когато част от човешката популация, която вече се състои от съвременни хора, изоставя африканския континент и мигрира към други континенти, давайки началото на всички сегашни популации“, обяснява еволюционистът- биолог Жауме Бертранпетит от Universitat Pompeu Fabra в Испания.

Докато съвременните хора изминавали пътя към сушата на Евразия, те вършели и някои други неща – размножавайки се с древни и изчезнали хоминиди от други видове.

Доскоро се смяташе, че тези случайни сексуални партньори включват неандерталци и денисовци, последните от които не бяха известни до 2010 г.

Но в това проучване, трети вид съществувал много отдавна, беше изолиран в евразийската ДНК, благодарение на алгоритми за пресяване на сложна маса от древен и съвременен човешки генетичен код.

Използвайки статистическа техника, наречена Байесов извод, изследователите откриват доказателства за това, което те наричат ​​“трета интрогресия“ – съществуването на „призрачно“ архаично население, с което съвременните хора са се кръстосвали по време на изселването от Африка.

„Тази популация или е свързана с неандерталско-денисовата групата, или рано са се отклонили от линията на денисовците“, пишат изследователите в своята статия, което означава, че е възможно тази трета популация в сексуалната история на човечеството да е вероятно смесица от неандерталци и денисовци.

„Нашата теория е подкрепена от открития „хибриден“ екземпляр наскоро в пещерата Денисова в Сибир, въпреки че все още не можем да изключим и други възможности“, казва един от екипа, геномистът Маюх Мондал от университета в Тарту в Естония, в изявление за медиите.

През 2018 г., друг екип от изследователи, идентифицира доказателства за това, което те наричат „определено трето кръстосване“ заедно с денисовците и неандерталците, като в две статии, публикувани в началото на 2019 г., проследяват времевата линия на това как тези изчезнали видове се пресичат и кръстосват с по-ясни подробности от преди.

В тази област предстои да се направят още много изследвания. Прилагането на този вид анализ на AI е категорично нова техника в областта на човешкото потекло, а известните фосилни доказателства са удивително оскъдни.

Но според изследването, това, което екипът е открил, обяснява не само един отдавна забравен процес на интрогресия.

„Мислехме, че ще намерим места с висока дивергенция в генома, където да видим кои са неандерталци и кои денисовци, и след това да видим дали те дават цялата картина“, казва Бертранпетит пред Smithsonian.

„Оказа се обаче, че ако извадите частите на неандерталците и на денисовците в генома, все още има нещо друго в него, което е силно различно.“

Morkadis

Констатациите са публикувани в Nature Communications.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Откъде се появяват суперсилите на обикновените хора?

Сексът с неандерталци ни е осигурил първата защита от вируси

Синеоките хора имат един-единствен общ предшественик

Колко вида ранни хора са обитавали Земята?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.