Изкуствен интелект ще води автоматични бойни действия

pixabay.com

Израел разработва изкуствен интелект „супер-мозък“, който използва набор от мощни сензори, за да помогне на танкове и роботи да патрулират по бойни полета и да намират вражески цели. Според военни експерти, новата технология ще доведе до нова ера на водене на война.

Изкуственият интелект, наречен „Атина“, на гръцката богиня на войната, е в ранен етап на развитие в Israel Aerospace Industries (IAI), но може да бъде внедрен още през следващото десетилетие. Daily Telegraph съобщава, че е получил изключителен достъп до програмата Athena, включително демонстрация на „мозъка“, използван от танковете в боен сценарий.

По сценарий израелските танкове Carmel са били снабдени с AI с размер на смартфон, който събира данни от инфрачервени и радарни сензори, наред с други, за маркиране на вражески бойци, скрити под земята и в сгради на бойното поле. За миг данните са предадени на командващия офицер и превърнати в „бойно меню“ с най-добрите методи за атака на всяка от целите.

„Атина“ може също да бъде включена в системите за контрол и маневриране на огъня на танковете, което ще му позволи да атакува автоматично цели, въпреки че командващият може да взема окончателното решение как да продължи.

The Telegraph разбира, че IAI, държавната отбранителна фирма на Израел, също се стреми да монтира Athena върху роботизирани превозни средства, които могат автоматично да патрулират по граничните огради в търсене на нарушители.

Страната се надява системите за изкуствен интелект да направят армията й по-ефективна, тъй като машините могат да анализират бойното поле и да генерират тактически боен план много по-бързо от човешкия ум. Висши офицери в Израелските отбранителни сили (IDF), които също проучват войната с участието на Изкуствен Интелект, заявяват, че някои аспекти на технологията могат да бъдат готови за реално използване още през следващата година.

„Не сме много далеч от основното ниво на получаване на автоматична картина за разбиране [на бойното поле]“, казва полковник Ели Биренбаум, началник на отдела за военна архитектура на армията. „Ако ме попитате [кога ще се случи това], в края на 2021 г. – с 90% точност мисля, че отговорът ще е верен.“

Полковник Биренбаум каза, че едно от ключовите предизвикателства в бъдеще ще бъде убеждаването на войниците да „се доверят на машината“, като прави сравнения със съображенията за безопасност на самоуправляващите се автомобили.

Устройството Athena е само едно от редицата „оръжия с изкуствен интелект“, които се разработват по целия свят, въпреки че проектите обикновено са забулени в тайна. Те включват безпилотни летателни апарати и устройства за насочване на ракети, докато експертите посочват, че в продължение на много десетилетия армиите вече са използвали оръжия, които автоматично атакуват хората, като наземните мини, например.

„Между САЩ и Китай върви надпревара в тази област, докато руснаците също правят много експерименти, но са доста по-назад“, обясни д-р Джак Уотлинг, експерт по сухопътна война в тинк -танк в Лондон.

„Това е реалистично и много достъпно, но не непременно масово приложимо. И това е отчасти защото военните не са непременно сигурни в последствията от използването му “, добавя той.

Израел не е единственият западен съюзник, който изследва войната с Изкуствен Интелект. В САЩ военните кадети програмират танкове с алгоритми за пукане на балони, представляващи вражески войници.

Междувременно, през ноември миналата година, ръководителят на британските въоръжени сили предположи, че войниците-роботи биха могли да съставят около една четвърт от военните до 2030-те години. Генерал сър Ник Картър направи коментар в интервю за финансирането на отбраната в Обединеното кралство, въпреки че каза, че не си поставя някаква конкретна цел за квота за роботите.

Твърди се, че Израел е разположил робот с изкуствен интелект в края на миналата година, за да убие един от най-добрите ядрени учени в Иран. От Израел обаче не отговориха на твърденията, че стоят зад атаката и както обикновено отказаха да коментират военни действия в чужбина. Ученият Мохсен Фахризаде, за когото се казва, че е ръководител на ядрената програма на Иран, беше убит от сателитно контролирана картечница, която използва изкуствен интелект, за да се насочи.

Morkadis

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Коронавирусът – изтекло биооръжие? История на патогените в биологичната война

6 случаи на избягната ядрена война

Руското семейство, прекарало 40 години в пълна изолация в Сибир, без да знае за края на войната

7 ужасяващи оръжия, забранени във войната

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.