Мобилните телефони могат да увредят сперматозоидите

сперматозоидиАнализът на десетки различни изследвания  показа, че електромагнитното излъчване на мобилните телефони действително може да понижи качеството на сперматозоидите и по този начин да намали шансовете им да станат бащи.

През 2011 г. Световната здравна организация (СЗО) класифицира радиоизлъчването на мобилните телефони като потенциален канцероген. Към момента са проведени множество изследвания относно това влияние, но данните са противоречиви. Все пак мобилният телефон разпространява електромагнитно излъчване, което може да предизвика повишаване на температурата на живите тъкани и да доведе до възникването на хромозомни аберации (отклонение в развитието или растежа)  при клетките.

Тъй като обикновено телефонът се намира в непосредствена близост до човешкото тяло, има опасение за потенциална вреда за организма, в следствие на излъчването му.

Предишни изследвания наведоха учените на мисълта, че радиочестотното електромагнитно излъчване на телефоните, потенциално може да се отрази на фертилността на мъжете. За да се изясни дали това е така, група учени от университета в Ексетър, провела систематичен обзор на десетки изследвания, с участието на над 1,5 хиляди души.


Изводите са направени, въз основа на резултати от изучаването на проби на сперма, в присъствието на електромагнитно излъчване (in vitro) и наблюдения на състоянието на здравето на мъже (in vivo). Качеството на спермата се оценявало по подвижността, жизнеспособността и концентрацията на сперматозоидите.

Учените установили, че количеството на мъжките полови клетки в спермата, които имали нормална подвижност, се е понижило с 8% след въздействието на излъчването на мобилни телефони. Същият ефект се наблюдава при оценката на жизнеспособността на сперматозоидите.

„Отчитайки мащаба на използването на мобилни телефони в целия свят, потенциалнаат им роля на въздействието им изисква щателно изучаване, отбелязва ръководителят на екипа Фиона Матюс. – Това изследване предоставя данни, които показват, че мобилният телефон, разположен в джоба на панталона влияе отрицателно върху качеството на сперматозоидите.“

Според нея здравите мъже не бива да изпадат в паника, но тези, които имат репродуктивни проблеми, би трябвало да държат телефона си на друго място. Авторите на изследването подчертават, че резултатите на изследването се нуждаят от по-нататъшно развитие.

Резултатите от проучването са публикувани в Environment International.

Вижте още: 

Как да се предпазим от радиацията на мобилните телефони

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.