Изкуството да омайваш

щастие

Професорът по психология Джак Шафър дълги години е бил специален агент на ФБР и е обучавал други агенти на техниката за влияние и убеждаване, които са немислими без наличието на лично обаяния. Според него има едно златно правило, което ни води към сърцето на всеки човек и ни дава възможност да го благоразположим. И то е: „Накарайте събеседника да се хареса на себе си“.

1. Направете грешка

Когато Джак Шафър чете лекция, той като че ли случайно прави някои грешки, например в произнасянето на някои думи и позволява на студентите си да го поправят. „Правя се, че съм смутен, благодаря им за тяхното внимание и поправям грешката си“ – казва Джак.

Три цели се постигат чрез този метод. Поправяйки преподавателя си, студентите се чувстват по-уверени. Започват да общуват по-свободно с наставника си. Те също си позволяват да допускат грешки.

Грешете, показвайте своята НЕидеалност, позволявайте на хората да ви поправят. И те ще са благоразположени към вас.

2. Поговорете с хората за тях самите

Прекалено сме заети със себе си и малко се интересуваме от хората, които срещаме по пътя си. Но за да им се харесате е нужно да се поинтересувате от тях искрено.

„Ще имате много повече нови приятели за два месеца, ако проявявате неподправен интерес към хората, отколкото за две години в опити да ги заинтересувате със себе си“.
Дейл Карнеги

„Когато хората говорят за себе си, все едно дали в личен разговор или в социалните мрежи, се задействат същите центрове за удоволствие в мозъка, които отговарят за вкусната храна или парите“.
Роберт Ли Холц

Интересувайте се от здравето, личния им живот, семейството, децата, мнението им по някои въпроси, за да предизвикате благоразположението на хората. Ще имате благодарността им, понякога неосъзната, но те ще искат да разговарят с вас отново и отново.

3. Направете им комплимент, цитирайки трето лице

Понякога преките комплименти звучат доста натрапчиво. Много хора не са готови да ги приемат и изпитват дискомфорт. В такива случаи и по-добре да използвате комплимент от името на трето лице.

4. Не забравяйте да изразите съпричастност или съчувствие

На всеки е приятно да знае, че го слушат внимателно и споделят емоциите му. Разбира се, ако човекът разказва, че е имал тежък ден, не е нужно да се отговаря: „О, ужас, бедният!“ Особено ако това е шефът ви.

Morkadis

Достатъчно е кажете: „Да, имали сте тежък ден. Случва се“. Ако човек разказва, че се е справил успешно с трудна задача, може да резюмирате така: „Май днес ви е ден. Това е прекрасно!“.

Трябва да убедим събеседника си, че споделяме неговите емоции и го разбираме.

5. Помолете за нещо

Спомнете си знаменитата фраза на Бенджамин Франклин: „Този, който веднъж ви е направил добро, охотно ще ви помогне отново повече, отколкото този, на когото сте помогнали“. Този феномен е известен като ефекта на Бенджамин Франклин. Човек, който е направил нещо добро за другия, израства в собствените си очи. Ако искате да се харесате на човека, по-добре е не вие да му предлагате услуга и помощ, а да го помолите той да окаже на вас такава.

6. Направете така, че събеседникът сам да се похвали

Тънка е границата между комплимента и угодничеството. Затова е по-добре да направите така, че събеседникът ви сам да се похвали. Например, някой ви разказва, че работил две денонощия без прекъсване, за да завърши даден проект. Можете да отвърнете: „Да, за това се изисква желязна воля“. Почти сигурно е, че човекът отсреща ще отговори нещо от сорта на: „Да, наложи се да се постарая, за да успея, но дадох всичко от себе си. Което си е вярно, вярно си е“.

Да накараш някого да се похвали сам си е висш пилотаж.

Практикувайте го често, на хората им харесва. И вие ще им станете симпатични.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ТАЙНАТА НА ХАРИЗМАТИЧНИТЕ ХОРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.