Изменението на климата измества оста на Земята

pixabay.com

Промяната в климата вероятно е причината за скорошно изместване на оста на въртене на Земята, предполага ново проучване.

Топящите се ледници по света – резултат от повишаване на атмосферните температури от изгарянето на изкопаеми горива – преразпределят достатъчно вода, за да накарат местоположението на Северния и Южния полюс да се движат на изток от средата на 90-те години.

Местоположенията на полюсите не са фиксирани и непроменливи. Начинът, по който водата се движи около повърхността на планетата, е един фактор, който кара двата полюса да се преместват, се казва в изследването.

Всяка година, докато Земното кълбо се затопля, стотици милиарди тонове лед се топят в океаните на Земята.

„По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, казва в декларация съавторът на изследването, Шаншан Денг от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси към Китайската академия на науките.

В допълнение към топенето на ледниците, изпомпването на подпочвените води е допринесло за изместването на оста на Земята, се казва в изследването.

В миналото само природните фактори като океанските течения и конвекцията на гореща скала дълбоко в планетата са допринесли за отклонението на полюсите, пише Guardian.

Ученият по климата Винсент Хъмфри от университета в Цюрих, Швейцария, който не е участвал в новите изследвания, казва, че Земята се върти около оста си като връх. Ако теглото на върха се измести, въртящият се връх ще се наведе и ще се клати, когато неговата ос на въртене се промени. Същото се случва и със Земята, когато теглото се измества от една област в друга.

Хъмфри каза пред Guardian, че това „ви казва колко силна е тази масова промяна – тя е толкова голяма, че може да промени оста на Земята“.

Но движението на оста на Земята не е достатъчно голямо, за да повлияе на ежедневието, казва той: Може да промени продължителността на деня, но само с милисекунди.

Изследването е публикувано в списание Geophysical Research Letters, издание на Американския геофизичен съюз.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

25те най-екстремни климата и места на света

Дървесните пръстени разкриват аномални промени в климата

Човечеството задейства спусъка на необратима промяна на климата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.