Изумруденият остров – където няма змии, а природата ще ви омае (СНИМКИ)

Известно е че в Ирландия няма змии. Според легендата, Свети Патрик изгонил всички змии от Ирландия, защото змията се възприемала като въплъщение на злото заради библейските истории за Райската градина и забранения плод. Но според учените причините са по-комплексни.

При изследване на вкаменелостите на острова не са намерени никакви следи от змии. По време на ледниковия период Англия и Ирландия са били твърде студени за съществуването на студенокръвни влечуги включително змии.10 000 години след това ледниците се преместват и Европа, Англия и Ирландия се оказват свързани, което позволява миграцията на животни като мечки, рисове и глигани в Ирландия. След това ледниците започнали постепенно да се топят и сухопътните връзки между Европа, Англия и Ирландия се озовават под водата.

Оказва се, че не само в Ирландия, а също така и в студените части на Русия и Канада както и на северния полюс няма змии. Така че или Свети Патрик е възприел сериозно задачата да гони змиите или обяснението на учените за студа се е оказало по-вероятно.

Единственият вид влечуго, който все пак е успял да се засели и размножи на острова, е обикновеният гущер. Някои негови подвидове поради липса на крака погрешно са възприемани за змии.

Наричат Ирландия Изумрудения остров. Република Ирландия заема по-голямата част от третия по големина остров в Европа. Другата част (една пета от цялата територия) принадлежи на Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Ирландците се отнасят грижливо към природата, а в резултат от това флората и фауната са удивително съхранени. Територията на Ирландия разполага на места с напълно дива природа. Някога обраслата с дъбови и борови гори територия сега е заета от свежи ливади и красиви поляни и точно затова страната е наричана и Изумрудения остров. Характерни за острова са дивите цветя, измежду които изобилства и символът на Ирландия – детелината.

Лисиците и зайците понякога доприпкват в градовете, в реките свободно пребивават видри, а на бреговете се излягат тюлени и издават своите хрипливи, лаещи звуци. Природата на тази страна е изключително интересна, макар и не толкова богата.

В графствата Донехал и Майо можете да извървите километри без да срещнете нито един човек. Ирландските хълмове са истински рай за любителите на разходките пеша, така имате възможност да видите прекрасните езера и реки, постоянно променящото се небе, което е тъй характерно за ирландския пейзаж.

Само на половин час с кола от центъра на Дъблин се стига до неолитни гробове, укрепления от бронзовата епоха, ранно християнски паметници, стени от градове на викингите и огромни имения. Вековни крепости се извисяват насред полето, а край тях кротко пасат стада. Миналото блика от всякъде – доисторически каменни стълбове и древни каменни кръгове в полето, които тракторите внимателно заобикалят. Селските местности са изпъстрени с паметници, които все още не са изследвани от археолозите. Някой от тях са открити за посещения, повечето са в превъзходно състояние.

Morkadis

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Кралският дворец в Казерта – приказка за разкош и великолепие

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Мистични гори, които ще ви омагьосат

16 страхотни снимки от Плитвишките езера

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.