Имало ли е по-големи реки на Марс, отколкото на Земята?

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези на Земята, според публикация в списание Science Advances, предаде БГНЕС.

До това заключение учените достигнали след анализ на 200 сухи речни корита на повърхността на съседната планета. Широки и дълбоки реки са съществували на Марс за изненадващо дълъг период. Това прави изчезването им още по-загадъчно и необяснимо.

„Така и не можехме да обясним защо на Марс е имало езера и реки, а сегашните открития правят въпроса още по-неразбираем“, пише Едуин Кайт от университета в Чикаго. „Оказва се, че широки и дълбоки реки са текли на повърхността на Марс в продължение на стотици милиони години, след което повърхността е „изсъхнала“ окончателно“, допълва Кайт.

В последните години учените откриха много данни, че на повърхността на Марс, в дълбока древност е имало реки, езера и водни басейни, съдържащи в себе си поне толкова течност, колкото в Северния ледовит океан на Земята.

Други планетолози не са съгласни и смятат, че дори в древността, Марс е бил прекалено студен и сух, за да може да се формират океани.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Библейски потоп е унищожил живота на Марс

Времето на Марс вече в интернет

На Марс беше заснета отломка, приличаща на част от извънземен кораб

На Марс може да има достатъчно кислород, който да поддържа живот под повърхността

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.