Имената на най-големите предатели в историята

2

Освен Юда Искариотски, който е образът-символ на предателство, историята познава много други личности, предали с действията си доверието на държавните власти и дори собствените си сънародници.

Брут

След Юда Брут е другата историческа личност, която се свързва с предателство. Според легендата той е един от участниците в покушението срещу Юлий Цезар. Някои от съвременните исторически проучвания обаче казват, че описанието на Брут не трябва да е толкова негативно и според тях той е бил патриот, който се опитва да спаси Рим от лошото управление на Цезар.

Мир Джафар

Мир Джафар успява да стане първият набаб – управител на провинция, в Индия. За да се издигне обаче до глава на областта Бенгал, той предава народа си и се съюзява с британските колонизатори. Те му обещават, че завземайки индийската територия по мирен път, без отпор на местните, ще го направят управител на областта.

Гай Фокс

Историческата личност Гай Фокс, който е вдъхновението за главния герой в романа В като Вендета, оставя следа с Барутния заговор, в който участва срещу краля. Той е арестуван, докато поставя 36 бъчви с барут в сградата на парламента, за да бъде убит крал Джеймс I.

Ефиалт

Ефиалт е човекът, който предава спартанците на персите. Той издава на врага тайната пътека през Калидром – днешният Монопати. Така персийците успяват да атакуват спартанците в гръб и да ги разгромят в битката при Термопили.

Арнолд Бенедикт

Арнолд Бенедикт е един от най-успешните американски пълководци, който обаче не е оценен подобаващо в родината си. След като се отличава в битката при Саратога, а заслугата му отново е пренебрегната от държавните власти, той решава да се свърже с британците и да им предаде тайна информация за Уест Пойнт.

Уанг Цингвей

Уанг Цингвей е бил президент на Китай и сочен като най-големият предател от народа си, тъй като години наред позволявал на властите в Япония да определят задкулисно политиката на китайците.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ТОП 10 НА МОШЕНИЦИТЕ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Koika Stamova 8 години ago
  2. ВАЛЯ 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.