Интересни факти за раздвоението на личността

обсебване

Често около психичните заболявания от рода на шизофренията, социопатията, депресията и раздвоението на личността изникват сензации в медиите. В повечето от случаите, за съжаление, информацията не е предадена коректно поради неправилни предположения и грешна информация за тези състояния.

Фактът, че медиите и Холивуд често си служат с откровени нелепици относно тези психически състояния, е показателен за нагласата на общественото мнение към хората, страдащи от тях.

Конкретно психическата болест дисоциално разстройство на личността или раздвоението на личността е обвита с мъгла от тайнственост и страх. Вижте някои интересни факти за състоянието, които могат коренно да променят мнението ви за него.

1. Основни данни

Разстройството на личността може да продължи от няколко месеца през години, до цял живот. Страдащите от заболяването имат основна личност, наречена ядро, и алтер личности – такива, които се появяват впоследствие. Първият проучен случай на раздвоение на личността е през 1883 година от психолога Пиер Жане. Той изследвал 45-годишна жена, която съвместявала три личности. Основната не знаела за другите, а втората и третата се оплаквали, че първата не се грижи за тях;

2. Обхват

Раздвоението на личността не се влияе от раса, пол или етническа принадлежност. Заболяването е срещано в цял свят и засяга около 2% от популациите. Почти всеки е преживявал лек пристъп на дисоциално разстройство. Това е моментът, когато се почувствате леко дезориентиран и вниманието ви се отнесе. При заболяването това чувство се задълбочава и остава за по-дълго време;

3. Полове

Когато става въпрос за двата пола, всъщност има значителни разлики между мъжете и жените. Заболяването протича при жените в много по-остра форма. Те са склонни да развиват амнезия. Мъжете, страдащи от раздвоение на личността, са много по-сколнни да показват агресия. И при двата пола най-честата причина за появята на заболяването е злоупотреба с алкохол и наркотици в ранна възраст, при бременност, емоционално, физическо или сексуално насилие;

4. Всеки за себе си

Макар и страдащите от раздвоение на личността да имат намалено либидо, те все пак проявяват сексуални желания. Най-често обаче те са на алтер личностите, докато основната няма желание за ласки;

5. Опасни за обществото?

Холивуд е изградил зловещ образ на хората, страдащи от раздвоение на личността. Изследвания обаче показват, че това въобще не отговаря на истината. Хората с този проблем могат да станат убийци в същата степен, колкото и обикновен човек. Дори страдащите от подобно психическо заболяване са по-голяма опасност за себе си, отколкото за околните.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.