Истината за аспартама

аспартам l

Аспартам е най-често използваният заместител на захарта. Той се съдържа в практически почти всеки диетичен продукт, в който няма захар и въпреки това е сладък. Учените обаче от години предупреждават за вредното въздействие на веществото върху организма. Според редица изследвания аспартамът е силно карцерогенен и причинява рак на хората, които го приемат твърде често и в големи количества.

Любопитното е, че съществуват и изследвания, които твърдят, че веществото е напълно безопасно. Една от причините за разкола в експертните среди е липсата на достатъчно категорични данни за самия процес на карцерогенезата на нервните тъкани в човешкия организъм. И съответно за болестта рак като цяло. Затова е невъзможно да се твърди със сигурност кои точно вещества за виновни за появата му и кои са напълно безопасни.

Освен това съществуват съмнения за изследванията, доказали, че туморите се причиняват от аспартам. Много учени се съмняват, че техни колеги правят бизнес от изследванията си като умишлено предоставят резултати, които да обслужват нечии интереси. По-конкретно – интересите на мегакорпорациите.

В периода от 1976 до 1998 година са направени точно 166 изследвания върху аспартама и влиянието му върху човешкия организъм. Оказа се, че от всички тях, едва 92 от анализите са направени от независими организации. Останалите 74 са били спонсорирани от корпорации, които произвеждат продукти с аспартам. Естествено, всички техни изследвания са доказали, че веществото е на 100% безопасно.

В същото време 92% от независимите изследвания показват проблеми вследствие на прекомерна консумация на подсладителя. А тези от тях, които не намират вреда във веществото, са проведени от Администрацията по добавки в храните на САЩ, която от 1981 година е позволила използването на аспартам в сухи храни.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

6 ДОБАВКИ В ХРАНИТЕ, КОИТО УВРЕЖДАТ ДНК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.