Истинската история на Джак Спароу – пиратът, покорил Средиземно море

Всички сме чували за пиратите и вероятно за много истории, свързани с тях. Пиратите не били само дивите владетели на безграничните морета и океани, но супер агресивни варвари, които нападали, грабили, плячкосвали крайморските селища и кораби. Тяхната основна цел била богатството и славата. Свикнали сме да идеализираме тези „герои”, гледаме ги във филмите и четем за тях в романите. Един от най-известните примери за това е Джак Спароу от „Карибски пирати”.

Странното му поведение и чувството му за хумор, емблематичното му облекло и страстта към морето са само част от нещата, които правят Джак Спароу по-скоро симпатичен, отколкото страшен и отблъскващ. Но извън Холивуд, знаем ли кой е истинският Джак Спароу?

Джак Спароу, чието истинско име било Джак Уард, бил известен пират, роден в Англия. Той плавал през Средиземно море. В последните години от живота си, той приел исляма и служил в Османската империя.

Макар и данните за ранния му живот почти да липсват, учените намерили записките на негов колега-моряк, както и много песни и балади, разказващи малко факти за живота на Спароу.

Според учените Джак Уорд се е родил около 1553г. във Фавершам, Кент, югоизточна Англия. В началото изкарвал прехраната си с риболов.

Градчето Фавершам било убежище на контрабандисти и пирати, а Уорд вече бил запален по ветроходството. Младият мъж напуснал дома си и се присъединил към кралския флот. Този завой в живота му съвпаднал с опитите на англичаните да разгромят испанската армада, които в крайна сметка, се провалили.

Когато войната свършила, кралският флот вече нямал нужда от допълнителни служители, затова уволнили много от новоприетите, включително Джак Уорд.

Така младият моряк се върнал в родния си град. След кратък период от време, той бил изправен пред ново предизвикателство – трябвало да узакони рибарската си дейност. Мъжът обаче не избрал легалния път, вместо това тръгнал по един изцяло нов път.

Младият Джак станал един от най-скандалните и страховити пирати. Прякорът му Джак Бърди се появил по-късно. Славата му бързо се разнесла сред моряците. Започнали да се пишат песни за него.

Докато атакувал търговските кораби в Средиземно море, Джак Бърди се договорил с мюсюлманските моряци да използва базата им в Тунис. Това му позволявало по-лесно да напада търговските кораби.

Пиратът все пак се разкайвал за действията си и поискал от английския крал Джеймс I да го помилва, но му било отказано. Затова бил принуден да се върне в Тунис.

Осман Дай, владетелят на Османската империя за региона на Алжир, предложил убежище на Джак в Тунис. На следващата година капитан Джак и целият му екипаж приели исляма. С новото си име Юсуф Рейс, пиратът заживял в Тунис.

След няколко големи удара, мъжът се установил в Тунис и до смъртта си живял в охолство.

Твърди се, че пиратът мразел християните заради непрекъснатите пререкания между католици и протестанти.

Morkadis

Капитан Джак Бърди бил обсебен от малките птици по време на престоя си в Тунис – до такава степен, че местните го наричали „Асфур” (от арабски „врабче”). Следователно Джак Бърди е характерът, който днес познаваме като Джак Спароу („врабче” от английски).

инфо: debati.bg

Вижте още:

10 любопитни факта за пиратите

Историята на принцеса Анджелина, дъщерята на вожда Сиатъл

Истинската история на Кървавата Мери

Истинската история за Покахонтас

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.