Историята на Карл Велики – бащата на Европа

Велик европеец и баща на Европа – така нарича историята владетелят на франките Карл, наричан и Карл Велики. Напълно заслужено, с оглед необикновените качества на един европейски владетел от ранните християнски векове. Това е човекът, на когото в най-голяма степен се дължи формирането на европейската идентичност през ранното Средновековие.

В тези тъмни векове варварите, които са разрушили древен Рим, вече господстват над цяла Европа. Родословието на Меровингите, които управляват земите на голяма част от днешните западноевропейски държави и налагат католическата вяра през V век, е в разпада си. Държавата им обхваща повечето от земите на днешна Франция, Германия, Холандия и Белгия, но те са повече фигуранти, защото не управляват реално. Сменя ги друго родословие, това на Каролингите. През VІІІ век вторият по ред техен представител обединява Европа, заради което получава още приживе висока историческа оценка.

Кой е Карл Велики и какво знаем за него днес?
Произход и ранни години на Карл Велики

Не е известна точната година на раждане на бъдещия крал Карл. Приема се, че е роден на 2 април 742 година. Според други хроники може би годината е 747 или 748. Най-вероятно той става крал на възраст между 20 и 26 години.

Бащата на Карл е наричан Пипин Къси, защото е бил с дребен ръст. Той е бил първоначално майордом (управител) на Меровингите. Карл е кръстен на дядо си Карл Мартел, който спира ислямското нахлуване в Европа в битката при Поатие. Пипин Къси дава отлична основа на новата управляваща династия Каролинги, като си спечелва папска подкрепа и се жени за Бертрада Лаонска, френска благородничка, на която Карл дължи много. От този съюз самият Карл получава най-доброто, способности на държавник и войн от рода на баща си и снажния си ръст, добрия външен вид и нюхът към политиката на майка си.

Пипин Къси е коронясан и от новия папа в Рим – Стефан ІІ, за да си осигури защитата срещу германските племена ломбарди Пипин успява да се справи с тях, но в това време в Аквитания се бунтуват и това продължава 7 години. Карл по това време е младеж, но се налага да участва в потушаването на недоволството в областта.

Стъпване на Крал на престола на франкската държава

Бащата на Карл Пипин Къси умира сравнително рано и неговото кралство е разделено между синовете му, Карл и Карломан, каквато е традицията при франките. Заради спорове около Аквитания между двамата братя се появява напрежение, което остава до смъртта на Карломан. Тогава Карл съсредоточава цялата власт в свои ръце след намесата на властната им майка. Тя се налага и лишава наследниците на Карломан от власт.

За да елиминира външните заплахи, по съвет отново на майка си, Карл изоставя майката на първородния си син Пипин Гърбавия и се жени за ломбардска принцеса, с което мирът с ломбардите е осигурен поне временно. Но скоро след това Карл изоставя жена си и се жени за малолетна швабска принцеса, с което си навлича гнева на ломбардския крал. Последният настоява пред папата да отнеме кралството от Карл и да го даде на наследниците на брат му, но вместо това ломбардският владетел е отлъчен от папата, а Карл обсажда столицата на Ломбардия.

Поради проточилата се обсада Карл посещава папата в Рим и е поразен от великолепието на Вечния град, както и от високата образованост и изкуствата. Карл разбира, че само те са пътят към истинското величие. По-нататъшната му политика е повлияна от това посещение.

След като побеждава ломбардите и прибавя и тяхната държава към своите владения, Карл се отправя отново на поход, този път към саксите. Тези германски племена създават сегашната англо-сакска народност. По онова време те живеят около река Рейн. Тогава все още са езичници и вярват в свещеното дърво Ирмин. Затова Карл стига до мястото и отсича дървото, за да им покаже, че ги е победил и сломил. Отнема му още време за да го направи наистина. Завладяването на саксите е акт, който показва, че Карл Велики иска не просто да обедини Европа, но и да я направи християнска земя. Това е причината по-късно да получи и короната на римските императори, да бъде обожествен и накрая канонизиран за светец от църквата.

Как е устроено управлението на Карл Велики?

След като свещеното дърво на саксите е отсечено, те продължават бунта си, но Карл иска не просто да ги победи, той иска да изкорени езическата религия и да я замени с християнство. Затова забранява езическите ритуали.

Morkadis

Извършва и много административни реформи. Въвежда графствата като основен елемент на централното управление. В неговата империя има 700 графства и той ги контролира като поставя за свои представители двама души – един кралски и един папски пратеник, които са измежду доверените му хора.

Задачата на тези представители е да обикалят районите си и да пишат доклади до владетеля, а понякога и лично му обясняват положението в своя район.

След като се справя със саксите, Карл насочва погледа си към кралствата на мюсюлманите, които са създадени на Пиринеите и предприема многобройни походи срещу тях, но не постига успех в нето един. Поражението в един такъв поход обаче остава обезсмъртено в Песен за Роланд, епична творба от ранното Средновековие.

Освен неуспеха срещу владетелите на Иберийския полуостров, Карл Велики не прави нищо, за да присъедини Дания и Скандинавските земи към империята си. Но пък към земите му са включени Бавария, Италия без южните части, а на изток стига до границите на нашата държава при хан Крум.

При всеки поход владетелят на франките не просто побеждава и присъединява земи, но разпространява християнството и духа на тази религия.

Реформите на Карл Велики

Карл извършва много реформи в империята си, насочени към образованието и развитие на изкуството. Издава сборник със закони, които целят да повишат новото на образование на духовенството, а той гледа на духовниците като на бъдещи помощници, които да го подкрепят в делото му. Създава школи, в които всеки млад човек, без значение дали е знатен, или не, да може да се образова, ако покаже талант. И после да стане духовник.

Самият владетел говори няколко езика, в това число латински, но не умее да чете и пише. Макар че е неграмотен, той не е необразован, защото се интересува от различни науки и ги изучава – като математика и астрономия. Освен това е достатъчно проницателен, за да направи свой съветник един човек с високо образование. Това е британският монах Алкуин. Всички реформи на франкския владетел в областта на образованието и културата са под личното ръководство на Алкуин. Той създава интелектуален център, който има за цел да разпространява знанието сред масите. Но и нещо повече, да създаде един либерален дух, какъвто е нужен на всеки можещ и знаещ човек.

Реформата му в писмената система облекчава преписването на книги на ръка, което е дълъг и трудоемък процес. Заедно с това върви строежът на величествени католически катедрали и други забележителни достижения на творческия човешки гений. Затова и времето на управлението му се счита за Ренесанс за Европа. Малко преди смъртта си новия папа в Рим, наследил приятеля на Карл – Адриан ІІ коронясва владетеля на франките с короната на Римските императори заради поддръжката му в борбите за папския престол. Този жест е с особен знак, Карл Велики наистина заслужава да бъде владетел на Европа.

Смъртта на Карл Велики

На 28 януари 814 година Карл Велики умира в Аахен от плеврит и е погребан във великолепната катедрала на града, който е бил негова столица. Преди смъртта си той вече е много болен и изпада в депресия, защото разбира, че краят му може да попречи на делото за обединяване на християнска Европа.

Наследниците на Карл Велики

Карл има 19 официално признати деца, повечето от тях момичета. През целия си живот владетелят държи дъщерите си близо до себе си и не им позволява да се омъжат. Някои от тях имат деца от връзки с мъже, но нито една официално не встъпва в брак.

Единственият му останал жив син Лудвиг Благочестиви го наследява след смъртта му. Той разделя империята, създадена от Карл Велики на три, за синовете си, каквато е традицията. От тези отделни кралства по-късно се създават Франция и Свещената Римска империя.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Забранената любов на кралските особи и резултатите от нея!

Нелепи произшествия, довели до смъртта на кралски величия

Най-скандалните кралици в историята, които ще ви стреснат с жестокостта си

Ужасът да си съпруга на Иван IV Грозни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.