Италианска династия пази тайните на Нютон

нютон

През 1721 г. големият британски учен Исак Нютон изпраща писмо до папа Климент XI. В него той иска да предупреди църквата за тревожните изводи от своите открития. През почти целия си живот Нютон изследва текстовете на Библията в търсене на скрити послания в пророчествата. Физикът твърдо вярва в истинността на светото писание, но смята, че то може би не се тълкува по най-правилния начин. Това, което открива, го тревожи толкова, че излага опасенията си пред Англиканската църква с настояване тя да предупреди хората за наближаващото Второ пришествие.

Проблемът е, че Нютон не вярва в Светата троица и неговите еретични идеи не срещат симпатии в църковните среди. Затова и откритията му остават забулени в мистерия. В опит да убеди Ватикана в правотата си физикът пише до Светия престол. Писмото обаче изчезва. През 1721 г., преди да получи посланието на Нютон, папа Климент XI загива. И точно тук историята приключва и започва легендата.

По това време главата на италианската фамилия Киджи изпълнява ролята на маршал на Светата римокатолическа църква. Когато папата загине, маршалът трябва да защитава Ватикана, докато тече конклавът за избор на нов лидер на църквата. Затова и ако писмото на Нютон е достигнало до Рим, то трябва да е попаднало в ръцете на фамилия Киджи. Днес тази история се е превърнала в легенда.

Следите на писмото отдавна са изчезнали, а Киджи вече не изпълняват ролята на маршали. Тайнственото послание на Нютон обаче привлича вниманието на българската писателка Людмила Филипова. Тя открива връзката на британския учен с династията Киджи и започва проучване, което я отвежда в двореца на наследника на династията – принц Флавио Киджи. Заедно с него тя разработва сюжета на своя нов роман – „Аномалия”. В него Филипова обвързва историята на Нютон, семейните легенди на Киджи и случващите се в момента събития по света – възхода на новите технологии и интернет и проектите на Пентагона за по-усъвършенствана виртуална реалност, в която човек ще може да комуникира направо с мисълта си.

Принц Флавио Киджи се съгласява да бъде прототип на главния герой в романа и Филипова дори запазва името му. Историята, която писателката описва в книгата, разбира се, е фиктивна, но фактите, на които се базира, са реални.
От това, което се знае за тълкуванията на Нютон върху Библията, британският учен е смятал, че през 2011 г. ще се появи нов вид, а Апокалипсисът може да настъпи след 2060 г.

Според историците, които изследват живота на Нютон, той се е отнасял с пренебрежение към хора, които смятат, че знаят точната дата на края на света. Документите, в които споменава 2060 година, не са били предназначени за публикуване, а са били част от неговото проучване. Възможно е Нютон да не е смятал събитията, които ще се случат след 2060 г. за разрушителни и апокалиптични. По-скоро физикът си е представял, че ще настъпи нова ера на мир и духовност.

Флавио Киджи – наследник на папи и меценати

Първото споменаване на благородническата фамилия Киджи е още от 13-и век, когато Алемано Киджи е съветник в италианската република Сиена. В края на 15-и век банкерът Мариано Киджи основава римския клон на фамилията. Неговият наследник Агостино е един от най-известните членове на династията през Ренесанса. Той се прочува с богатството си и със своята меценатска дейност. Агостино изгражда двореца Фарнезина, декориран от Рафаел. Папа Юлий II го използва за финансов министър.

Връзките на фамилията с Ватикана стават все по-близки. Кардинал Фабио Киджи е избран за папа през 1655 г. и приема името Александър VII. Негов портрет можем да видим в Галерията за чуждестранно изкуство в София. Картината е дело на Жан Батиста Гаули и според днешния наследник на фамилията – Флавио Киджи, е била закупена от самия Борис III през 1918 г. в Рим. В музея в София има и още един портрет на член на династията – генерал Киджи.

Папа Александър VII остава в историята със своите архитектурни проекти в Рим. Сред тях е и колонадата на площада пред базиликата „Св. Петър”. Днес семейство Киджи се занимава с туризъм и културна дейност. Наследникът на титлата – принц Флавио, организира концерти и фестивали в Италия и се надява да разшири бизнеса си, включително и в България. При посещението си в България благородникът обясни, че не е по-различен от останалите хора и че макар в много отношения да е бил облагодетелстван от съдбата, той също работи и денят му не минава по-различно от деня на всеки бизнесмен въпреки титлата принц.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ОТЕЦ ПИО И НЮТОН: СВЕТЪТ СВЪРШВА ПРЕЗ 2060 ГОДИНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.