Какво е обяснението за странна структура на Луната?

1
Голямата могила в гигантския кратерен басейн Ейткен на Луната по-скоро е била формирана под действието на вулканични процеси, пишат група изследователи в Geophysical Research Letters. Учените от университета Браун, в хода на изучаването на Mafic Mound – могила с височина около 800 метра, разположена в средата на басейна, смятат, че тя се е появила благодарение на уникална вулканична дейност на земния спътник.
2

Басейнът на Южния полюс – Ейткен – представлява най-големият известен кратер на Луната. Той е разположен в южната част на обратната страна на Луната и се явява един от най-големите кратери в цялата Слънчева система.

Дълбочината на басейна достига 8 километра, а пълният интервал на височина – 16,1 километра. Краят му се вижда от Земята като планинска верига, разположена на южния лимб на Луната („планината Лейбниц“). Повърхността на басейна се откроява с тъмен цвят.

инфо: cosmos.actualno.com

 Вижте още: 

СКРИТО ПОСЛАНИЕ В СЕМЕЙНА СНИМКА НА ЛУНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.