Какво откриха във вътрешността на Голямата пирамида

pixabay.com

Нови сканирания разкриват безпрецедентни детайли за вътрешната структура на Великата пирамида в Гиза. Така наречената Голяма празнота в пирамидата сега се измерва на 40 метра дължина. Съдържанието й остава дълбока загадка, пише drevnatarasa.com

През 2017г. група учени от цял ​​свят използваха революционни технологии за изследване на Голямата пирамида в Гиза с безпрецедентни детайли. Експертите се надяваха да открият нови подробности, които могат да доведат до по-доброто ни разбиране за това как е построена пирамидата и какво е нейното предназначение. Групата учени сканираха пирамидата, търсейки неизвестни досега камери.

Въпреки че все още не са открили какви инструменти и технологии са използвали древните й строители, учените установиха, че пирамидата е далеч по-загадъчна, отколкото някога сме си представяли, със скрити в нея камери, кухини и стаи, за които не се предполагаше, че съществуват.

Статия, публикувана в Nature, съобщаваше, че е открита огромна кухина в Голямата пирамида в Гиза, точно над известната Голяма галерия . Измерването сочи най-малко 30 метра по дължина. Това откритие представлява първото голямо откритие, направено във Великата пирамида в Гиза от 19-ти век насам.

Проектът Scan Pyramid стартира през октомври 2015 г. В проекта се включиха експерти от Франция, Япония и Египет, за да участват в едно от най-големите проучвания на пирамидата, инициирани някога.

ScanPyramids , както се нарича проектът, е междудисциплинарна мултинационална археологическа мисия, която използва съвременни, неразрушаващи методи за сканиране на различни паметници за скрити кухини, камери или структури. Това се постига чрез използване на инфрачервена термография и мюонна томография.

Мюонната томография по същество използва космически лъчи мюони, за да произвежда триизмерни изображения на обеми, използвайки информация, съхранявана в кулоновското разсейване на Мюоните. Мюоните могат да проникнат много по-дълбоко от рентгеновите лъчи, поради което експертите използват мюонна томография за изображения чрез много по-дебел материал от рентгеновата томография.

С други думи, мюонната радиография ще помогне да се открият разликите в плътността вътре в Пирамидата, осигурявайки на експертите вътрешен образ на древния паметник.

Две години след историческото откритие, направено от ScanPyramids, изследователите публикуваха ново видео, което съобщава, че голямата кухина във Великата пирамида в Гиза е потвърдена от поредица от нови сканирания, направени от различни точки в пирамидата, включително сканирания, направени от така наречените облекчителни камери, които се намират точно над така наречената Кралска камера.

Използвани са три различни метода на муография, всеки независим един от друг и всеки е потвърден от задълбочени компютърни симулации.

Първо, Университетът в Нагоя използва плочи, съдържащи химически филм, чувствителен към мюони. Друг японски екип от института KEK транспортира и сглоби много сложно устройство – парче по парче – вътре в камерата на кралицата; това е електронен инструмент, който използва различни технологии за откриване на мюоните.

Третата група изследователи от Франция инсталира оборудване извън пирамидата. Те инсталираха „телескопи“, снабдени с газови детектори и ги насочиха към пирамидата.

През 2016 г. устройствата от проекта ScanPyramids разкриха съществуването на кухина, разположена зад шевроните на северната стена, но без да могат да определят точната й архитектурна форма.

През 2017, 2018 и 2019 г. бяха поставени нови плочи по низходящите коридори и нишите на т. Нар . Тунел Ал-Мамун . Всички сканирания потвърдиха съществуването на кухината, разположена между 17 и 23 метра над нивото на земята. Този коридор е дълъг поне 5 метра. Той е хоризонтален и вероятно се наклонява нагоре. Къде води, остава загадка.

Morkadis

Експертите обаче успяха да изключат теорията за коридора, водещ надолу, успоредно на низходящия коридор.

Новото видео предлага и свежи данни, потвърждаващи резултатите, публикувани за първи път през 2017 г. Може би най-голямото откритие е съществуването на така наречената празнота.

Тайнствената празнина се намира точно над Голямата галерия, на не повече от 15 метра над нея. Минималната дължина е преоценена благодарение на новите сканирания до 40 метра в един отделен участък. Наклонът обаче остава спорен.

Новите сканирания показаха, че експертите инсталират нови устройства в голямата галерия, за да наблюдават „Голямата празнота“ от няколко ъгъла. Университетът в Нагоя постави няколко устройства по протежение на голямата галерия. Други устройства бяха инсталирани в Царската камара и освобождаващите камери над нея.

Не е изненадващо, че Голямата празнота отново е наблюдавана от тези нови точки за измерване, потвърждавайки и усъвършенствайки резултатите, публикувани през 2017 г.

Устройствата, поставени над Царската камара в Пирамидата, разкриха нови улики за конструкцията. Изследователите разкриха, че последните им сканирания не разкриват аномалии между арките, освобождаващата камера и върха на пирамидата.

През 2018 г. учените от ScanPyramids преместиха своите устройства в недовършената подземна камера на Голямата пирамида, за да разберат частите от пирамидата, разположени над подземната камера. Това ново събиране на мюонни данни продължава и експертите се надяват да разкрият нови улики за пирамидата.

Проектът ScanPyramid ще продължи и най-вероятно новите данни ще бъдат разкрити по-късно през 2021 г.

източник: drevnatarasa.com

Вижте още:

Как изглежда изоставеното руско селище Пирамида в Норвегия

Босненската Пирамида на Слънцето

Скръбната пирамида, която английската кралица крие в имението си

Археолози откриха защитен механизъм в Хеопсовата пирамида

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.