Какво ще стане, ако изгорят всички изкопаеми горива на Земята?

3

В последно време температурите чупят все нови рекорди, но до какво може да доведе това, освен до топене на ледовете?
В изследване, публикувано в изданието Nature Climate Change, учените са създали модел на това, какво ще се случи, ако всички останали запаси от изкопаеми горива изгорят, отделяйки огромно количество въглероден диоксид в атмосферата.

В рамките на изследването учените са изчислили, че при такова изгаряне в атмосферата ще бъдат освободени около 5 трилиона тона въглерод, а при това количество към 2300 година средната температура на планетата ще се покачи почти с 10 градуса по Целзий, в Арктика температурата ще подскочи още по-силно, достигайки средно нула градуса дори зад Полярния кръг.

Освен това значително ще се измени характерът на валежите, които ще се увеличат в тропическия пояс на Тихия океан, но практически ще изчезнат в Африка, Австралия, Средиземноморието и Амазонка.

Разбира се, ще се разтопят и полярните ледници, а нивото на морето ще скочи средно с 61 метра, отбелязва Popular Science.

инфо: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.