Как да накараме мозъка ни да мисли бързо под стрес

Всички искаме да знаем как да направим така, че мозъкът ни да работи по-добре под стрес. Оказва се, че ако пишете за начина, по който се чувствате, това може да ви помогне много. А при хора, които са хронично притеснителни и непрекъснато се тревожат за различни неща, това би могло да отключи много потиснати когнитивни ресурси.

“Донякъде е по същия начин както когато хора, които се тревожат непрекъснато, са в състояние на мултитаскинг – те вършат една водеща задача и едновременно с това се опитват да наблюдават и потискат своите притеснения,” обяснява Ханс Шрьодер, водещият автор на изследването.

По време на проучването на една група от хронично притеснени хора е било дадено да пишат за своите най-дълбоки чувства в продължение на 8 минути преди да получат стресираща задача за изпълнение.

Резултатите са били сравнени с тези на другата група, която е трябвало да пишеза тривиални неща, като например какво са правили предишния ден. Сканирания на мозъка са разкрили, че мозъците на тези участници, които са изразили своите дълбоки емоции, са работили много по-ефективно в условията на последващия стрес.

Множество изследвания са показвали, че изразителното писане може да е много полезно в случаи със справяне на стресиращи събития в миналото. Но новината при това изследване е, че писането може да помогне при бъдещи стресиращи събития, което е наистина интересно и неочаквано.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Как да преодолеем емоциите си?

Някой ви е обидил? Прочетете това

10 мита за емоциите (и защо те са грешни)

Ако имате лош ден…

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.