Как да не зависим от одобрението на другите

Желанието да бъдем приемани добре от околните е един от естествените ни стремежи в живота. Нуждата от одобрение е пряко свързана с нуждата от подкрепа и защита.

В живота си всеки човек преминава през три основни кръга на нуждата да бъде подкрепян и одобряван и те изграждат равновесието между това да бъдем такива, каквито сме, и да се съобразяваме с мнението на другите. Ако равновесието се наруши, човекът страда.

Постигането на здравословен баланс в отношенията със заобикалящия свят е основна задача на всеки индивид. От това зависи в много голяма степен как човекът се чувства със себе си и с другите.

Успехът от решаването на тази трудна житейска задача определя доколко индивидът се осмелява да следва собствените си мечти или предпочита да сбъдва чуждите. Доколко си позволява да бъде такъв, какъвто е, и дали приема и другите такива, каквито са. Доколко вярва в себе си или повече разчита на чуждата преценка.

Първи кръг – Родителите

Първият основен кръг, където се изграждат тези позиции, е родителският. За децата родителят е абсолютен авторитет. Той е център на мъничкия им свят и нуждата от одобрение от този абсолют в живота е огромна. Всяко дете иска да бъде обичано, харесвано и одобрявано от родителите си. То бързо се ориентират кое поведение му носи нужната му подкрепа и се стреми към това, което ще му донесе положителни дивиденти.

Вторият кръг е приятелският

В процеса на израстване индивидът попада сред хора на неговата възраст с по-близко емоционално състояние, общи интереси и стремежи. Нуждата от разбирането и одобрението на този кръг измества семейството и става отправната точка на отношението, което имаме към себе си.

Трети кръг – Партньорът

Третият важен момент е одобрението на партньора в живота. Ако постигаме баланс в отношенията с него, ще се радваме на по-добра собствена изява и ще позволяваме такава и на другия човек.

Тези символично определени кръгове в живота на всеки показват, че по пътя си човек търси непрекъснато одобрение от средата, в която се движи. Понякога то е толкова надценено, че става нездравословно, превръща се в зависимост, която обезличава, смачква, потъпква собствените достойнства и качества.

За да се избегне такава възможност, трябва добре да се очертаят границите, които са здравословни и извън които не бива да се излиза. За да не се нарушава балансът и да не се излезе извън позволеното, трябва да се осъзнаят някои прости истини:

1. Не можем да харесваме всички и не може всички да ни харесват. Няма перфектни хора и не е нужно да има. Имаме право на своите слабости и трябва да ги позволим на другите;

2. Понякога търсим одобрение от външния свят, защото сами не одобряваме себе си. Това е грешно. Колкото и добри отзиви да идват отвън, те не могат да заменят собствената преценка. Човек може да бъде щастлив само когато сам се харесва;

3. Одобрението е нужно, за да създаде чувство на сигурност, защита от самота и отхвърляне. Там, където търсим одобрение най-много, сме най-уязвими. Това са чувствителните ни, болни места. Там са най-големите страхове и несигурност. Трябва винаги да помним, че са и най-големите възможности да се развиваме и доказваме.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Харизматична личност ли си? Трябват ти тези 6 качества

Ако смятате, че останалите хората имат повече приятели от вас, вероятно грешите

10 причини защо приятелите ни намаляват с годините

5 доказани психологически ефекта, които манипулират решенията ни

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.