Как да се възстановим от емоционалната болка

щастие

„Болката (емоционална, физическа и психическа) носи съобщение за нас. Тя носи информация за живота ни, която може да бъде изключително специфична, но обикновено попада в една от двете категории: „Ще се чувстваме по-живи, ако правим повече от това“ и „Живота ще бъде по-прекрасен, ако правим по-малко от това“ След като разберем съобщението, което носи болката и следваме съветите му, тя просто ще си отиде.“ – Питър Макуилямс

Хората се страхуват много, когато става въпрос за емоционална болка и правят всичко по силите си, за да я избегнат. Никой не я иска и всеки се опитва да се отърве от нея. Проблема е, че колкото по-силно се опитваме да се противопоставим и отхвърлим емоционалната болка, толкова по-интензивна става тя и по-дълго време стои в нас.

Всеки има своите възходи и падения и всеки изпитва емоционална болка от време на време. Болката не означава, че нещо не е наред с нас, че сме „счупени“ или „дефектни“. Напротив тя показва, че сме хора и имаме чувства и емоции.

Представяме ви 11 полезни съвета как да се възстановите от емоционалната болка и да продължите да живеете в мир и хармония, наслаждавайки се на нещата, които ви носят щастие.

1. Търсете положителното във всяко едно житейско събитие 

„Всичко за което сте против ви отслабва. Всичко за което сте за ви прави по-силни“ – Уейн Дайър

Освободете се от чувството на гняв и неудовлетвореност, които таите към себе си, настоящата реалност и вашата емоционална болка. Обгърнете с благодарност всичко срещу което се изправяте. Примерете се с това, което е. Приемете нещата, които преживявате, всички ваши мисли, чувства и разочарования. Приемете емоционалната си болка, все едно, че сами сте я избрали.

2. Дайте си време – изчистването на ума и сърцето от всичко тъмно и негативно отнема време. Приемането на емоционалната болка в живота също отнема време. Затова си дайте необходимото време. Време за почивка, време за лечение, време за пълно възстановяване. Бъдете внимателни към себе си и вярвайте, че всичко се случва така, както е трябвало да се случи.

3. Освободете се от контрола

„Има кога да бъдете отпред, кога да бъдете отзад, кога да сте движите, кога да си почивате, кога да сте енергични, кога да сте изчерпани, кога да сте в безопасност, кога да сте в опасност. Учителят вижда нещата такива, каквито са, без да се опитва да ги контролира. Това му позволява да живее по свой собствен начин, без да се съобразява с обстоятелствата.“ – Лао Дзъ.

Въздържайте се от коментари от сорта на: „Чувствам се така от толкова дълго време. Трябваше да съм се оправил до сега. Защо толкова време тази болка не иска да си отиде?“ Оставете нещата да следват естествения си път. Лечението ви трябва да става с ваше собствено темпо. Не се опитвайте да контролирате този процес. Не се опитвайте да ускорявате възстановяването си.


4. Страдайте съзнателно – Наблюдавайте своята емоционална болка, мъка и отчаяние. Следете непрестанния поток от негативни мисли, които препускат през ума ви. Ужасните истории, които подхранват болката ви, но не се идентифицирайте с тях. Гледайте на себе си като на наблюдател на цялата тази емоционална болка и дискомфорт. Не оставяйте болката да бъде част от вашата същност. Не я приемайте като вашата собствена житейска история.

5. Обикнете болката си и тя ще си отиде – никой не обича болката и всеки иска тя да бъде възможно по далеко от него. Има моменти обаче, когато болката трябва да бъде усетена. Трябва да отделите време да опознаете своята емоционална болка. Да я таите в душата си и в крайна сметка да я разберете. Не се опитвайте да прогоните болката си, обикнете я и тя ще си отиде.

„Тъмнината не може да прогони тъмнина, само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза, само любовта може да го направи.“ – Мартин Лутър Кинг

Morkadis

6. Отделете време да бъдете сам със себе си – когато обичаш някой, прекарваш повече време с него. По време на тъмните периоди от живота ни, когато сърцето и ума са ни изпълнени с болка, усамотението е един от най-добрите подаръци, които можем да си направим. Отделете необходимото време, за да останете насаме със себе си. Да се опознаете и да се обикнете. Да си починете, излекувате и възстановите напълно от болката, която чувствате.

7. Протегнете ръка за помощ и подкрепа

„Обградете се с хора, които ви правят щастливи. Хора, които ви карат да се смеете и ви помагат, когато се нуждаете. Хора, които ги е грижа за вас. Те са онези, които си заслужава да запазите в живота си. Всички останали са просто преминаващи“ – Карл Маркс (композитор)

Протегнете ръка за емоционална помощ и подкрепа от тези, които обичате и на които имате доверие. Обградете се с весели и щастливи хора. Хора, които могат да ви накарат да се смеете и видите колко е красив живота. Хора, които да ви покажат, че винаги има какво да очаквате с нетърпение.

8. Оставете природата да ви излекува и върне комфорта ви – прекарвайте повече време на открито и търсете в природата прераждането, подмладяването и обновяването. Спомнете си, че вие също сте част от тази природа. Оставете природата да ви излекува и да ви научи, за безкрайния кръговрат на живота. За раждането, живота, смъртта, прераждането и за вас самия.

9. Не претендирайте за нищо, като за ваша собственост – Обичайте всичко, но не се привързвайте към нищо. Осъзнайте, че нищо в този живот не трае вечно и нищо не можете да задържите. Живейте всеки ден, все едно, че е последен. Търсете най-доброто от живота и не губете време да се противопоставяте на това, което е.

„Повечето от проблемите ни се дължат на страстното желание да се привързваме към нещата, които погрешно си мислим, че са трайни и постоянни“ – Далай Лама.

10. Превърнете болката и раните в мъдрост – всяко преживяване с което се сблъсквате си има някаква причина. Потърсете каква е причината. Учете се от всяка болка, която ви изпраща живота. Превърнете раните си в мъдрост, а трудностите във възможности. Нека болката ви направи по-добър човек.

11. Няма болка, която да трае вечно – ако сте жив и дишате, значи има още много живот за вас. Винаги има много нови места на които да отидете, нови вълнуващи неща за вършене, изучаване и обичане. Затова изправете се гордо, поотупайте се и продължете смело напред. Започнете да възраждате живота си и да го направите невероятен. Не позволявайте на лошите и болезнени преживявания да ви подлъгват, че живота ви е лош и изпълнен с болка. Когато облаци се спуснат над вас не забравяйте, че слънцето винаги е отгоре и рано или късно ще пробие през тях.

инфо: media.newage.bg

Вижте още: 

РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.