Как да се научим да обичаме безусловно себе си и другите

Какво е да бъдеш обичан безусловно? Означава да се почувстваш спокоен в собствената си кожа, в хармония и мир със себе си, означава да почувстваш, че нямаш никаква нужда от маски, нямаш никаква нужда да гониш на всяка цена перфектната версия на себе си, за да запазиш нечий интерес, уважение или „любов”. Да бъдеш обичан безусловно означава да се почувстваш напълно разбран, чут и видян, приет и обичан – точно такъв, какъвто си.

Безусловната любов е чувство, което можем да изпитваме не само към своите любими хора, но и към животни, места, дори към емоции и мисли. Най-важното обаче е, че можем (но и трябва) да изпитваме безусловна любов и към себе си. Ако постигнем това, ако се научим да обичаме себе си без условия и независимо от обстоятелствата, ще бъдем способни да обичаме безусловно и другите.

Но как да допуснем безусловната любов в живота си? Като променим някои свои вредни навици:

Приемайте, не потискайте отрицателната емоция

Свикнали сме да бягаме от „отрицателните“ емоции на всяка цена още от детството. И все пак, криейки се от тези емоции, ние не се освобождаваме от тях, напротив – улесняваме натрупването им в сърцето ни.

Научете се да приемате начина, по който се чувствате, вместо да се борите срещу него и да се заставяте да бъдете щастливи. Уважавайте и приемайте емоциите си заради това, което са, и заради посланията, които носят.

Свържете се с тялото си

Чувствате ли се уморени, напрегнати, сковани? Наблюдавайте тези усещания, без да ги осъждате. Дишайте дълбоко и се отпуснете. Не се противете на болката и дискомфорта, а позволете на тялото си да се чувства слабо – това е единственият начин да постигнете мир със себе си.

Приемете своите негативни мисли и навици

Нормално е да се стараем да преодолеем своите „пороци” и да полагаме усилия да избягаме от капана на песимистичните мисли. Не бива обаче да забравяме, че нито лошите навици, нито негативните мисли ни определят като човек.

Отнасяйте се със съчувствие и безусловна любов към своите слаби страни и моменти – така много по-лесно ще се справяте с тях.

Отговорете си на въпроса какво ви кара да се затваряте

Всичко, което ни кара да се затваряме за хората около себе си, е рана, която все още не е излекувана. Опитайте се да разберете кои са нещата, които предизвикват самоизолацията ви, гнева и дори омразата ви. Когато ги идентифицирате, ще ви е много по-лесно да се контролирате и да запазите самообладание.

Не забравяйте: за да обичаме безусловно себе си, първо трябва да опознаем дори най-дълбоките, най-болезнените кътчета от душата си.

Morkadis

Познавайки себе си, ще ни е много по-лесно да опознаем и другите, разбирайки себе си, много по-добре ще разбираме другите, прощавайки на себе си, ще имаме сили да прощаваме и на другите.

Създайте си практика да давате, без да искате нещо в замяна

Поставете си за цел всеки ден да помагате и да радвате някого без повод. Направете комплимент, предложете помощта си и всичко друго, което би освежило деня на друг човек.

Не поставяйте условия на близките си

Хубаво е да си дадем сметка, че е неправилно и нечестно да изискваме от околните, дори от най-близките си, да променят начина си на мислене, поведението си, вярванията и убежденията си, за да заслужат нашето одобрение и обич. Нормално е определени постъпки или идеи да ни натъжават, разочароват или ядосват, но това не трябва да определя чувствата или отношението ни.

Обичайте хората такива, каквито са

Да обичаш безусловно означава да приемаш не само хубавите, но и неприятните черти в своя или чуждия характер. Няма идеални хора. Целият ни живот е дълъг път към съвършенство, което е обречено никога да не бъде постигнато.

Не обичайте другите заради това как изглеждат, какво имат или правят, обичайте ги заради това, което са, просто защото са достойни да бъдат обичани. Това важи и за вас самите – прегърнете цялата си болка, раните и несъвършенствата си. Обичайте себе си – без условия.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Как да привърнем мислите си в реални резултати

4 типа нарцистично поведение, които издават неуверената личност

Холотропно дишане – път към себепознание

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.