Как да се научим да поемаме отговорност

1Способността да поемаме отговорност е част от процеса на съзряване. Още от съвсем крехка възраст всеки човек започва да носи отговорност – в началото за мънички неща, в последствие и за по-сериозни. Детето например като малко е отговорно за своите си играчки – да знае къде са, къде им е мястото, да ги пази. В последствие идва ред на отговорността в по-големи измерения – поверяването на ключ от дома. И така, докато детето стане отговорен зрял човек.

Всъщност поемането на отговорност се възпитава от ранна детска възраст. Не винаги обаче в процеса на съзряване и израстване човек продължава да бъде отговорен. Има съществена разлика в това да носим отговорност за нещо и да поемаме отговорността. Понякога ни се налага да носим отговорност, но поемането означава доброволен акт на отговорността.

Мечтите са хубаво нещо и още по-хубаво е, когато се осъществяват. Но между мечтата или целта и осъществяването ѝ има нещо съществено – това е действието. За да се научим да действаме и постигаме целите, първо трябва да знаем как се поема отговорност.

Голяма част от хората твърдят, че искат да бъдат лидери, да имат свой собствен бизнес. Желанието обаче е крайно недостатъчно – освен да имаш мечти, трябва да имаш смелостта да ги постигнеш и тук се появява действието, сред което и поемането на отговорност.

Как се случва това? Едва ли има някаква рецепта, която трябва да се изпълни и след която да кажем Аз съм отговорен човек. Всичко е въпрос на желанието от ваша страна. Има обаче няколко неща, които можете да предприемете, за да започнете да поемате отговорността в своите ръце:

– Най-важното нещо е да започнете да вършите нещата тук и сега. Не отлагайте от притеснение, че отговорността ще бъде ваша;

– Много важен следващ етап е да имате ясна представа какви са в момента вашите отговорности – няма значение дали говорим за работа или за отговорности у дома;

– Следващата стъпка, която е част от научаването на поемане на отговорност, е да разберете и да приемате последствията. Винаги има последствие от нещата, които правим в живота си – независимо за какво става дума.

Ако е нужно, създайте списък с вашите сегашни отговорности и помислете кои от тях умишлено отлагате. Отговорете си на въпроса защо, опитайте се да анализирате собственото си поведение. Не забравяйте също, че бягането от отговорността и нежеланието за нейното поемане може да доведе след себе си последствия, като в този случай най-често става дума за отрицателни такива.

След като изясните какви са сегашните ви отговорности и за кои от тях действително сте поели сами инициативата, можете постепенно да добавяте и други цели, към които да се стремите.

Имайте предвид и следното – дори колективната отговорност изначално е индивидуална. Няма как група индивиди да бъдат колективно отговорни, ако всеки сам за себе си не може да поема риск и да носи отговорност.

Истината е, че отговорността е неделима от свободата – всеки човек, който живее в свобода, задължително трябва да умее да носи отговорност. Отключете потенциала си и не се страхувайте да бъдете целенасочени и да грешите – само който не рискува, не греши.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

КОГАТО СЕ ЧУВСТВАТЕ НЕЩАСТНИ, ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.