Как да се справим с нерешителността

Нерешителността е психически проблем, който би могъл да попречи на човек на бъде завършена и пълноценна личност. Тя енеувереност в себе си, тя е ниско самочувствие, тя е липса на мотивация и воля за постигане на успех. Тя е нещо, с което трябва да се преборите, за да живеете нормално.

Когато човек е нерешителен в действията си, всичко става много по-трудно, отколкото всъщност е – комуникацията, запознанствата, срещите, целият социален живот, трудно е в работата, в любовта.

Как да се отървете от тази нерешителност?

Ако сте достатъчно силни, можете и сами, ако ли не, потърсете подкрепата на близките си. Пречките да се превърнете в уверена личност се намират единствено в главата ви. Вие трябва да ги премахнете.

Първата стъпка към това е да осъзнаете проблема – приемете, че сте нерешителни и трудно вземате решения. Не обвинявайте обстоятелствата, а разберете, че вие направлявате онова, което се случва в живота ви.

Осъзнайте причината за вашата нерешителност. Дали това се дължи на минали провали, дали ви е страх да не сгрешите, дали сте твърде емоционални и приема всичко навътре, дали се тревожите какво мислят другите за вас и се страхувате от реакцията им.

Този недостатък би могъл да бъде свързан и със семейството или повратна случка в детството ви. Може би не сте виновни за нея, но тя е факт. Хубавото е, че вече сте зрял осъзнат човек, който има силите да се справи с този проблем!

Спрете за момент и помислете дали тези страхове ще имат значение утре. Дали няма да се почувствате по-добре, ако смените работата, ако осъществите телефонното обаждане, ако се срещнете с онзи човек и т.н.

Дали нещата няма да са много по-хубави, ако най-накрая се решите на действие…

Отговорът със сигурност ще бъде положителен. Дори да не се получи – не се демотивирайте от провала. С втория опит ще стане.

Сега остава и да направите онова, което сте си наумили. Започнете с нещо малко. Ще усетите удовлетворението от постигнатия успех и ще свикнете с него. Ще разберете, че имате силата да се справяте сами, да предприемате действия и да търпите последствията от тях.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Един психологически експеримент, който ще промени живота ви

Как да вземеш в ръце всичко, за което мечтае сърцето ти

Как да се защитим от злобните хора?

Правилото на 20-те минути гарантира успех и добро здраве

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.