Как доматите загубиха вкуса си

домат

Доматите в супермаркета изглеждат перфектно. Но радостта изчезва още с първата хапка: вкусът им е като на пластмаса. А преди години ядяхме сочни и дъхави домати.

Защо се промени вкусът на любимия домат?

Група изследователи смятат, че са намерили отговора. Според тях през годините зеленчукопроизводителите са наблягали основно на еднаквото червено оцветяване на доматите – за сметка на вкуса.

Клиентите предпочитат добри на вид зеленчуци, твърдят производителите – но под лъскавата обвивка често се крие направо никакъв вкус. Причината е промяна на ДНК , която води до равномерен червен цвят, но в същото време намалява съдържанието на въглехидрати, т.е. захари, и други вещества в зрелия домат, пише международен екип от учени в сп. „Сайънс“.

Тази случайна мутация на гена SlGLK2 е открита преди около 70 години и оттогава производителите внимават да няма зелени петна по узрелите домати. Става дума не за генно инженерство, а за обикновена селекция на предпочитани сортове.

Днес много малко сортове са без тази генетична промяна – предимно тези, които се произвеждат в лични стопанства.

Генът, който „не работи“ в масовото производство, превръща домата в нещо като автомобил, който е слязъл прекалено рано от поточната линия и е без двигател и колела. Белтъкът, който е „стопиран“, за да бъде хубав цветът, отговаря за натрупването на хлорофил и с това за фотосинтезата в плода. По-голямата част от фотосинтезата , при която растенията произвеждат въглехидрати, се случва в листата. Но узряващият домат поема около 20% от тази работа. В мутиралите домати тъкмо този процес е доста под оптималното. Освен захар на тях им липсва и ликопин – полезен пигмент.

Проблемът може да се реши отново със селекция.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

КАКВО ОЗНАЧАВАТ ТЪМНИТЕ ПЕТНА ПО КОРАТА НА БАНАНИТЕ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.