Как един човек спаси живота на 2 млн. деца

6

През последните 60 години Джеймс Харисън е спасил живота на два милиона деца, дарявайки кръв.

Когато бил малък Харисън претърпял операция по отстраняване на белия дроб. Тогава на него му били прелети 13 единици (литра) кръв. Непознати хора спасили живота му и той решил, че също ще стане кръводарител.

Харисън обаче станал един необикновен дарител. В кръвта му било установено наличието на специфични антитела Anti-D, които предотвратяват възникването на резус-конфликт между бременната жена и бебето.

Само в Австралия до 1967 година са загинали хиляди бебета, по неизвестни за лекарите, причини.

По-късно става ясно, че в тези случаи резус-факторът на майката не съвпадал с този на детето. Това води до образуването на антирезусни антитела, което води до тежки нарушения в развитието на плода. Австралия става една от първите държави, която намира решение на проблема. Кръвната плазма на Харисън става основен компонент на лекарствени средства, които приемат бременните жени с различен резус-фактор от този на бащата.

Джеймс Харисън е национален герой в Австралия. До момента той е дарявал кръв повече от 1000 пъти.

инфо: curious.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.