Как е загинала древната цивилизация пуебло?

8

Приетите шаблони на поведение в древното общество са довели до самодеградацията и последвалото изчезване на цивилизацията пуебло. До този извод са стигнали антрополози от Вашингтонския университет.

Дългите периоди на засушаване, които продължавали до десет години, са довели до невъзможност индианците да отглеждат различни култури и преди всичко царевица. Цивилизацията пуебло е решавала този проблем не с оросителни системи както в древните Китай и Вавилон, а с миграция в други райони. Изследването на учените е публикувано в сп. Science Advances, пише Lenta.ru.

Според Тим Колер от Вашингтонския университет обществото пуебло е било „преплетено с паяжината на церемонии и ритуали, които изискват вяра в свръхестественото“, за да привлекат обилни дъждове и добра реколта. Динамиката на развитие на индианците при засушаването е била предсказуема – социално-икономическа криза, изблик на насилие, религиозно разочарование или вина и последвала миграция на територии с по-благоприятен климат.

Учените са открили три големи миграции на народа пуебло от първоначално заеманите от тях територии. По-рано археолозите са описвали само една такава миграция. Първата миграция се наблюдава в така наречената епоха на кошниците III между 600 и 700 г. и е завършила със суша, след което започнала ерата пуебло I, при която практиката на съхранение на царевицата в подземни камери се е сменила със съхранението ѝ в помещения над земята.

Учените смятат, че икономическата смяна се дължи на преход от неограничено потребление на храна на контролирано потребление. Ерата е завършила около 890 година със суша. Ерата Пуебло II (1035-1145) е била отбелязана със строителството на големи сгради – най-големите съоръжения в историята на доколумбова Северна Америка в района на каньона Чако. Дървесината за покривите е превозвана на разстояние до сто километра, което е изисквало високо ниво на координация и развита йерархична организация на обществото.

Пуебло III е достигнала разцвет към 1250 година, след което е настъпила най-продължителната и разрушителна за индианците суша. Именно тя е била известна на учените по-рано. Тази ера се характеризира с появата на социално разстояние в обществото пуебло, която била заменена в културата пуебло IV от по-справедливо разпределение на ресурсите (за ерата са характерни помещения с еднакъв достъп до общи територии).

Археолозите са анализирали данните от повече от хиляда археологически паметника и са изучили повече от 30 000 данни от пръстени на дървета от региона Четирите ъгъла в югозападната част на САЩ, който заема територия в югозападната част на щата Колорадо, северозападната част на щата Ню Мексико, североизточната част на Аризона и югоизточната част на Юта.

На общ участък от границата на четирите щата се намира монументът Четирите ъгъла, от който територията е получила своето название.

Значителен дял сред населението на Четирите ъгъла и до днес се заема от индианците. Учените имат множество предположения за причината на миграцията и последвалото изчезване на цивилизацията в този регион. Работата на американските антрополози позволява да се направят изводи за важността на климатичните, религиозните и научните фактори за икономическото развитие на обществото.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ВИСОКОРАЗВИТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЖИВЕЕ НА ДЪНОТО НА ОКЕАНА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.