Как са се разкрасявали древните жени

3

Питали ли сте се какви ли козметични средства са използвали жените в древността, за да изглеждат красиви? Оказва се, че красотата често е изисквала и жертви, тъй като много от разкрасителните помади са представлявали опасност за здравето.

Някои козметики са можели да доведат до смърт, други са причинявали хронични заболявания или нарушаване обмяната на веществата. Вместо лелеяната красота древните жени често получавали деформации или болести.

В Древен Египет, например, за да постигат руменина на бузите си, жените използвали сок от някои сортове на цветето ирис. Но той е толкова остър и силен, че възпалява кожата, а възпалението не утихва продължително време.

Жените в миналото, също като съвременните дами, изпитвали комплекси относно бръчките, петната по лицето или луничките. За да ги премахне, кралицата на Египет Клеопатра е използвала вани с мляко. Този метод, разбира се, не е вреден нито за здравето, нито за женската красота.

Не такива успехи в красотата си търпяла съпругата на Нерон, Попея, когато съчетавала различни съставки в козметични продукти. За подмладяване на кожата Попея преспала с маска на лицето от смляна ръж, стрити листа от върба, мед и магарешко мляко. На сутринта маската напукала лицето й и вместо да се превърне в красавица, Попея набързо се сбабичосала.

За да придават на лицата си аристократична бледност, асирийските жени използват смес от оловно белило и яйчен белтък, която нощем нанасяли върху лицата си.

Този метод за подмладяване постепенно става популярен и в Гърция, Рим, а след това в Европа и просъществувал до края на ХVIII век. Резултатите може би се досещате какви са – много жени осакатили лицата си.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.