Как се разширява Вселената

2

Учените за първи път са успели да моделират разширението на Вселената, като са използвали в изчисленията изменението на пространство-времето и са успели да изчислят амплитудата на гравитационните вълни, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Physics.

По-рано изследователите са прилагали алгоритми на основата на числено моделиране на Нютоновата гравитация. При такъв подход се променя само времето, а пространството представлява статична променлива. Този подход е добър, когато материята във Вселената се движи не по-бързо от 300 км в секунда.

Новият метод за числено моделиране позволява да се провеждат точни изчисления, дори ако частиците се движат с голяма скорост. Освен това новият модел описва колебанията на тъмната енергия, която отговаря за ускореното разширение на Вселената.

За потвърждение на работоспособността на модела учените са взели кубическа част от пространството, включваща 60 милиарда участъка, всеки от които съдържа фрагмент от галактиката.
Изследователите следили как всеки от фрагментите се движи спрямо съседния участък. Изчисленията са провеждани с помощта на два суперкомпютъра.

Предложеният от учените подход е получил названието gevolution и скоро ще бъде достъпен за изследователите от цял свят, допълва Lenta.ru.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

ЖИВА ЛИ Е ВСЕЛЕНАТА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.