Каноните на будизма

Моралът на будизма е предписан още по времето на Буда. Той се състои в пет правила или предписания, които не се отличават особено от предписанията или законите на другите световни религии.

Тук каноните на будизма ще бъдат разгледани в повече детайли.

Въздържание от отнемане на живот

Отнемането на живот в будизма не се отнася само до човешките същества, но до всичко живо. Неприемливо е също така и насилието над всяко живо същество. За тези, които са тръгнали по пътя към просветлението, уважението към живота във всичките му проявления е от изключително значение. Трябва да се практикува любов към всичко, което ни заобикаля.

Това предписание е свързано също така не само с действието, но и с мисълта. Дори и мисълта за извършване на убийство на живо същество се смята за престъпване на канона на будизма.

Не вземайте това, което не ви е дадено

Тук не говорим само за кражба. Всяко незаконно присвояване е незаконно, не добро. Актът на присвояване води до натрупване на отрицателна енергия, което спира будиста по пътя на просветлението. Това още означава, че не трябва да се възползваме от плодовете на нечий чужд труд.

За да избегне това, будистът трябва да практикува щедрост към хората и животните, които го заобикалят. Не е приемливо да откажете помощ, когато ви е поискана, нито да обърнете глава на другата страна, когато видите някой, който се нуждае от помощ.

Не злоупотребявайте

Това предписание е свързано с сексуалните разстройства и отклонения. В класическите будистки книги се споменават изневярата, изнасилването, кръвосмешението, секса с непълнолетни, мастурбацията и др. За да вървите по пътя на просветлението, трябва да практикувате моногамия, уважение към вашия собствен брак и този на другите.

Въздържание от лъжи

Също като при първото предписание, и тук става въпрос не само за самото действие, но и за мисълта за него. Лъжите в будизма се разглеждат като подвластни на човешките страсти и водят до натрупване на лоша карма наред с престъпването на други предписания.

Неприемливо е също така да използвате груба реч, да проявявате злоба и да разпространявате клюки.

Въздържание от интоксикиращи вещества

Morkadis

Тук говорим за всички видове наркотици, но и за алкохола. Всички те водят до загуба на контрол. Обратното, което будизмът предписва, е практикуването на умереност във всички наши действия. Така ние контролираме ума и тялото си и по този начин овладяваме всеки аспект от живота си.

Същността на будизма е да практикуваме доброта

Въздържането от нарушаване на всяко едно от тези будистки предписания отключва пътя към просветление и нирвана. А те са крайната цел на всеки практикуващ будист.

Важно е да се запомни и нещо друго. Тези предписания дават не просто забрани, а насоки за действие и за намерение. Ако възнамерявате да откраднете нещо, но не го направите, това не намалява греха ви.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Кармата – факти, закони, причини и следствия

Кои дела и мисли замърсяват вашата енергия

25 мъдрости от дзен будизма, които ще успокоят душата ви

Всички неща са трудни, преди да станат лесни: 30 китайски мъдрости

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.