Китай пусна реактор за ядрен синтез развиващ температура пет пъти по-висока от тази на Слънцето

Миналия месец Китай включи пореден реактор за ядрен синтез. „Изкуственото слънце“ е известно като Experimental Advanced Superconducting Tokamak (или EAST за кратко). След като го включи, Китай постигна рекордно високи нива за устойчиви температури. Според китайските държавни медии, реакторът EAST работил с пет пъти по-гореща температура от тази на истинското слънце, като я е задържал за повече от 17 минути.

Китай обяснява, че целта с ядрения термоядрен реактор е да се осигури почти неограничена чиста енергия. Надеждата е, че реакторът може да имитира естествените реакции, които се случват в звезди като Слънцето. Идеята е тази, която се предлага от години. Въпреки това, създаването на работещо изкуствено слънце се оказа трудно, въпреки десетилетия изследвания. Този последен опит обаче би могъл да помогне на Китай да пробие стените, които са възпирали изследователите от години.

„Неотдавнашната операция полага солидна научна и експериментална основа за функционирането на термоядрен реактор“, казва Гонг Сианзу, един от ръководителите на експеримента и изследовател от Института по физика на плазмата на Китайската академия на науките. (чрез The Independent)

Ако Китай може да продължи да работи по своето изкуствено слънце, бихме могли да видим още пробиви в бъдеще. 17 минути може да не изглеждат като много дълги, но когато нещо работи на повече от 70 000 000° C за толкова време, това е меко казано впечатляващо. По-рано сме виждали и други изкуствени слънца да достигат над 100 милиона градуса, друго рекордно ниво.

Идеята зад реакторите за ядрен синтез е изградена върху възпроизвеждане на физиката на действителното Слънце. Изкуствените слънца правят това чрез сливане на атомни ядра, за да генерират огромни количества енергия. След това изследователите се опитват да намерят начини да прехвърлят цялата тази енергия в електричество. Вероятно има много повече математика, замесена в действителния процес, но това е основната същност на това, което учените се опитват да постигнат.

Тъй като изкуствените слънца не изискват никакви изкопаеми горива, а също така не оставят опасни отпадъци, физиците казват, че има много по-малък риск за околната среда. Това е особено вярно, когато го сравните с други източници на енергия, като ядрени реактори на делене.

Китай не е единствената страна, която работи върху създаването на изкуствено слънце. Както бе споменато по-горе, проучването на идеята продължава от десетилетия на този етап. Същият екип от китайския реактор ще работи и с екип в Марсилия, Франция. След като бъде завършено, изкуственото слънце в Марсилия ще бъде най-големият реактор в света. Той е известен като Международния термоядрен експериментален реактор (ITER). Обединеното Кралство също има планове за изграждане на собствена електроцентрала на ядрен синтез.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Наследството 35 години след ядрената авария в Чернобил

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Цифровите технологии и социалните мрежи са „новото ядрено оръжие“ на XXI в.

6 случаи на избягната ядрена война

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.