Кога ще изчезне Земята

земя

Учените от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика в САЩ станаха свидетели на уникално космическо явление и на негова основа направиха предположение кога ще изчезне Земята, пише Sci-News.

По думите на Андрю Вандербург, оглавяващ изследването, откритието е направено в резултат на наблюдения на поведението на звездата WD 1145+017.

След като слънце, подобно на нашето, изразходва цялата си ядрена енергия, то се увеличава до състояние на червен гигант и след това се раздува до размери на плътното ядро на Земята със съхранение на своята първоначална маса.

В резултат звездата получава названието бяло джудже. През август тази година учените наблюдавали невероятно явление – в пределите на една от системите те успели да запечатат едновременно бяло джудже, останки от друга планета и космически боклук. Връзката между трите обекта се обяснява с това, че щом звездата започне да се превръща в червен гигант, тя дестабилизира орбитите на планетите около себе си.

„Уловихме бялото джудже в момент, когато унищожава своята планета и хвърля останките на повърхността на звездата“, разказва Вандербург.

Такава участ очаква и нашата планета, смятат учените. Според прогнозите Слънцето ще погълне Земята след около 5-7 милиарда години. Съществува и вероятност, че самото поглъщане на Земята няма да се случи, но „да се живее на горещата планета ще бъде невъзможно“, казва Вандербург.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

АКО ЧОВЕЧЕСТВОТО ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЗЕМЯТА…

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.