Кои черти наследяваме от майката и кои от бащата?

pixabay.com

Какво наследяваме от майка си и какво от баща си?

Имате ли заострения нос на майка си? Може би сте наследили навика на баща си да кихате и очите ви да се насълзяват всеки път, когато погледне към слънцето. Или се чудите от кого в семейството детето ви е наследило червената и къдрава коса?

Въпросите са прости, но отговорите не, тъй като начинът, по който някои от нашите черти се предават генетично, е много сложен.

Какво наследяваме от родителите си?

„Невъзможно е да се определи коя черта сте наследили от единия родител, защото много черти всъщност са комбинация от различни гени и на двамата родители. Освен това, околната среда има силно въздействие. Това, че имате определено генетично предразположение, не означава, че ще го наследите.

Има три основни начина, по които можете да наследите чертите на родителите си. Първият е чрез доминиращия ген: ако наследите доминиращия ген, ще развиете тази черта. Например вземете цвета на очите. Ако някой от родителите има кафяви очи, вероятно ще имате кафяви очи, защото това е доминиращата черта.

Вторият е чрез рецесивен ген. И двамата родители трябва да имат рецесивен ген, за да имате тази черта. Например, ако имате сини очи, тогава и двамата родители трябва да носят гена на сините очи, дори ако цветът на очите им не е син. И накрая, Х-свързаните черти, които се намират само в Х хромозомата се предават чрез майката.

Колко лесно сваляме килограми?

В нашето тяло има два вида мазнини – “добри” или кафяви мазнини, които поддържат здравословен метаболизъм и здравословно тегло, и „бели лоши мазнини“, които могат да причинят затлъстяване и много заболявания.

Всички имаме и двата вида мазнини, но колко кафява мазнина наследяваме – и следователно колко добър е метаболизмът ни – това наследяваме от майка си, според проучване, публикувано в списание “Nature Communications”.

От друга страна, наследяваме бели, лоши мазнини от баща си, показа същото проучване. Колко мазнини ще получим, особено около нашите органи, може отчасти да се определи от гените, които наследяваме от баща си, твърдят учените.

Разбира се, генетиката не определя колко килограма ще качите, но начинът ви на живот също оказва голямо влияние върху това.

Способност за задържане на вниманието

Ако майка ви има по-ниски нива на серотонин – хормонът на удоволствието, е по-вероятно да развиете хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието по-късно в живота, според изследване, публикувано в списанието “JAMA Psychiatry”.

Morkadis

Изглежда, че гените, които се предават от майка на дете, влияят и върху производството на серотонин, което влияе върху способността ви да фокусирате вниманието.

Преждевременно навлизане в пубертета

Пубертетът и всичко, което идва с него, като акне, уплътняване на гласа или появата на първата менструация, са промени, през които преминаваме по пътя на израстването си.

Генетиката на двамата родители определя кога промените ще започнат, но ако пубертетът започне рано, преди осемгодишна възраст при момичетата и деветата при момчетата, това може да е следствие от наследени гени от бащата.

Генетичната мутация, която води до преждевременен пубертет, идва от бащата.

Бръчки

Появата на бръчки се определя на клетъчно ниво, чрез увреждане на митохондриалната ДНК, гени, които получаваме само от мама.

Факторите на околната среда: като излагане на слънце, тютюнопушене и нездравословна диета, могат да причинят увреждане на митохондриите на ДНК, но можете да наследите някои от тези “щети” от майка си, според изследване, публикувано в списание “Nature”.

Колкото повече от тези митохондриални ДНК с мутации наследите от майка си, толкова по-бързо ще стареете и това ще се отрази на лицето ви – от бръчки до побеляла коса.

Настроение

Частта от мозъка, която контролира емоциите играе роля при разстройства като депресия. По-вероятно е това да се предава от майка на дъщеря, отколкото от майка на синове или от бащи на децата от двата пола.

Това означава, че дъщерите поне частично наследяват настроението от майките си.

Полът на нашите деца

Вашите гени и гените на партньора ви определят пола на децата ви. Но тези гени, всъщност са наследени от баща ви.

Ето как работи: Мъжът, който има много братя, е по-вероятно да има синове, докато мъжът, който има повече сестри, е по-вероятно да има дъщеря, според изследване, публикувано в списанието “Evolutionary Biology”.

Памет

Генетичният риск за болестта на Алцхаймер идва предимно от майката.

Плодовитост

Плодовитостта на жената може да бъде повлияна от ген, който тя е наследила от баща си.

В нормална яйцеклетка част от клетката, наречена центриола, се елиминира като част от процеса на естествено развитие. Ако обаче центриолите не бъдат елиминирани – често поради генетична дисфункция, предавана от бащата – жената е стерилна.

Коса

Учените са открили 287 независими генетични сигнала, които са свързани със загубата на коса и наследяване от бащата. 40 от тях са открити в Х хромозомата, което означава, че са наследени от страна на майката, докато останалите са наследени от двете страни.

Вече знаете какво наследяваме от майката и какво от бащата.

източник: bukvarche.com

Вижте още:

Гените ни определят дали сме „нощна птица“ или „ранно пиле“

7% от човешката ДНК се споделя уникално с други хора

Грижовна майка или психологически вампир

Редактирането на човешки гени все по-възможно, но къде да поставим чертата?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.