Кой ни праща сигнали от дълбините на Вселената?

вселена

Астрофизици обясниха природата на един от загадъчните бързи радиоимпулси – единичен изключително мощен радиоимпулс с продължителност няколко милисекунди, който няма обяснение от съвременната наука.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature, съобщава Nature News.

За първи път специалистите са открили бързия радиоимпулс FRB 110523 на 23 май 2011 година в диапазона от честоти 700–900 мегахерца. Неговият източник се намира на шест милиарда светлинни години от Земята. Учените са установили в него два типа поляризация на лъчението – кръгова и линейна.

Наблюдаваните особености на сигнала FRB 110523 позволили да се предположи, че той се заражда от регион на Вселената с повишена намагнитеност. Според учените тази област от пространството може да съдържа неутронна звезда (по-конкретно – магнетар) или свръхнова.

Лъчението според астрофизиците може да е възникнало в резултат на звездотресения – колебания в повърхностните слоеве на млади силно намагнитени неутронни звезди. Такъв обект в резултат на своя взрив може да е формирал не само FRB 110523, но и блицар (свръхмасивна неутронна звезда).

Изследователите смятат, че при своето разпространение сигналът FRB 110523, освен през области на силно магнитно поле, е преминал през два участъка със силно йонизирана материя. Първият от тях трябва да е бил разположен според оценките на разстояние няколкостотин хиляди светлинни години в галактиката, съдържаща източника на FRB 110523.
В момента FRB 110523 се смята за 16-ия потвърден бърз радиоимпулс. За разлика от него честотите на останалите сигнали са разположени в интервала 1,2-1,5 гигахерца и се характеризират с излъчване изключително с кръгова поляризация. Първият бърз радиоимпулс е бил открит през 2007 година.

Изводите на учените са направени в резултат на изучаването на архив наблюдения, проведени в продължение на 650 часа. Сега сигналът FRB 110523 се явява най-пълно изученият такъв обект.

Учените се надяват да продължат изследванията и да открият стотици нови бързи радиоимпулси. Засега специалистите не обобщават данните за FRB 110523 за други такива обекти, пише Lenta.ru.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

НИКОЛА ТЕСЛА Е УЛОВИЛ СИГНАЛИ ОТ ИЗВЪНЗЕМНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.