Колайдерът на Китай може да „разкъса дупка във вселената“

церн

Супер колайдерът на частици на Пекин може да разкъса материята на нашата вселена. Това се казва в шокиращи твърдения. Tе излязоха на бял свят, докато Китай планира да построи ускорител на частици, който е седем пъти по-силен от този в Швейцария, пише в. „Дайли стар“.

Дължината му ще е над 50 километра. Тоест, той ще е два пъти по-дълъг от този в Европа. Налице са обаче сериозни страхове във връзка с плановете за строителството на толкова голям колайдер.

Астрофизикът Мартин Рийс, говорейки пред „Дейли Галакси“, каза, е „има шанс този колайдер да доведе до „катастрофа, която да погълне самото пространство““.

Уанг Ифанг, директор на Института за извънредна физика, на свой ред потвърди мощността на колайдера. „Колайдерът в ЦЕРН е достигнал лимита си. Изглежда, че вече не е възможно енергията да се ускори драматично в сегашната инсталация. Ние сме избрали различно техническо решение от това в ЦЕРН. В ЦЕРН сблъскват един в друг протони, като се генерират частицата Хигс бозон, но заедно с много други частици „, каза още той.

Ифанг каза още, че китайският колайдер ще бъде построен близо до началото на Великата китайска стена. „Ние ще създадем чиста среда, в която да се произвеждат само Хигс бозони. Това ще е машина за целия свят и от целия свят: няма да е само на Китай“, каза още той.

Работата по колайдера ще започне преди началото на 2021 година. Планира се той да е завършен до 2055 година.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Учени искат да създадат нова вселена в лаборатория и вероятно биха могли…

Краят на човечеството – колко ни остава

Хокинг: Хигс бозон от колайдер по-голям от Земята може да разруши Вселената

Десет опасности, които произтичат от Слънцето

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.