Коледа е езически празник?

коледаОколо една четвърт от хората на земята честват Коледа – Christmas на 24 декември и Нова Година на 31 декември вечерта. Странното е, че това са предимно в така наречените християнски страни. За прототип на така наречения Santa Claus официално се казва, че е служил холандския вариант на св. Никола и за първи път се появява през XIX век.

Славянският термин Дядо Мраз също има изцяло езически произход и такова название е носело митично северно божество на студа и зимата. А относно честването на Christmas (произлизащо от наименованието на меса в името на Исус Христос) или на български езическото название Коледа (по името на езическо божество) на 24 декември произлиза от древния езически обичай зимното слънцестоене да се отбелязва като празник. Във Вавилон на този ден като легенда Ваал (и приемника му Тамуз) били убити по време на лов от глиган и от там се разпространил обичай по това време да се коли жертвено прасе в чест на боговете (на слънцето). Също така на следващия ден от кръвта на Ваал поникнало дръвче (коледното дръвче) и започнало да се вярва, че по това време на годината стават чудеса.

Образът на Santa Claus се популяризира и налага през 30-те години на ХХ век от реклами на Фирмата Кока Кола направени от художника Haddon Sundblom от еврейски произход.


Относно Библията – в нея не се споменава точното време на раждането на Исус Христос и по тази причина през трети век някои християни са започнали да си създават собствени теории, а през IV век, когато започнала да възниква институционната църква и римският епископ, присвоил си титлата папа, наложил за ден на раждането на Исус Христос да се счита таченият от езичниците 24 декември. Това „по случайност“ бил и най-свещеният ден в култа Sol Invictus (непобедимото слънце), чийто висш жрец в Римската империя бил императорът (Константин Велики). Но това не се отбелязвало по никакъв начин. Никакво празнуване или нещо подобно, което по онова време биха сметнали за еретична лудост.

Единствено вечерта се отбелязвала меса в чест на раждането на Исус Христос. Така било в продължение на близо 1000 години, без на никой да му дойде на ум да започне някакви специални чествания на раждането на Божия Син. Първи различните секти на еретиците гностици в Александрия, които смесвали езичество с малко християнство през II-III век започнали да честват по определен начин като празник раждането на Исус Христос. Кога е роден Христос може да се изчисли по някои текстове от Библията и това съвсем не е през зимата или пролетта.

В юдеизма, откъдето възниква християнството, не се честват рождени дни. Рождени дни се чествали единствено на езическите божества започвайки от зимното слънцестоене на 24 декември, а по-късно и на други божества. От там някои фараони и крале са се наричали богове и са искали да им се покланят като богове и така започнали те самите да си честват рождени дни като боговете и изисквали да им принасят подаръци. Това, от една страна било, както езичниците принасяли дарове на божествата си, а от друга използвали начина да се подмажат на съответния владетел.

Почти всички обичаи и ритуали свързани с Коледата имат езически характер.

По времето на Ренесанса и реформацията в Германия и Швeйцария се разпространява древният езически обичай да се украсява иглолистно дърво. Най-рано този обичай бил разпространен в страните от древната цивилизация на арабския полуостров, като в чест на богинята Астарта и приемните подобни богини в различните градове държави се извършвали украсявания на ели или борове. Древният магьоснически символ, известен като пентаграма (петоъгълник) е поставен върху дървото на богинята Астарта, а украшенията във вид на топки, каквито се правели още в древността олицетворяват слънчевото божество – Ваал.

инфо: burgasnews.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. МАРГАРИТА 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.