Колкото по-стара е галактиката, толкова по-малки са шансовете за живот в нея

С напредването на възрастта на нашата галактика, шансът да съществува и друг живот в нея все повече намалява, според екип от австралийски изследователи.

Учените откриха, че скалните екзопланети, които са се образували в началото на възникването на галактиката, изглежда имат по-голям шанс да развият магнитно поле и тектоника на плочите – което се счита благоприятно за развитието на живот.

Това може да означава, че ако в галактиката Млечен път съществуват други форми на живот, те вероятно биха се развили по-скоро рано, отколкото по-късно през нейното съществуване. Планетите, които са се образували наскоро, имат по-малък шанс да развият живот.

„Тектониката на плочите е важна за обитаемостта и изглежда, че оптималните условия за тектоника на плочите са съществували за планети, образуващи се в началото на живота на галактиката и е малко вероятно да се повторят лесно“, казва Крейг О’Нийл, професор в университета Маквари, по време на виртуална презентация на неотдавнашната конференция по геохимия на Goldschmidt.

О’Нийл предполага, че тектониката на плочите на Земята действа като термостат за планетата. Така че екзопланетите, които все още не са разработили тектониката на плочите, вероятно нямат подходящи условия за прием на живот.

„Това не влияе само на температурата на повърхността, това означава, че ядрото остава горещо, което инхибира развитието на магнитно поле“, каза О’Нийл.

„Ако няма магнитно поле, планетата не е защитена от слънчева радиация и ще има склонност да губи атмосферата си. Така че животът става труден за поддържане. Планетата трябва да има късмет, за да има правилната позиция и подходящата геохимия в точния момент, ако ще поддържа живот. „

Изследователите знаят, че общият химичен баланс на нашата галактика се е променил за милиарди години, тъй като огромни количества материал са се включили в звезди и планетни тела или са били изгонени чрез свръхнови.

Това означава, че междузвездният материал, който е на разположение за формиране на бъдещи планетарни тела, е вече значително по-различен от този, който е присъствал в ранната галактика. Може би хората на Земята ще са последните в непозната линия от форми на живот, които ще процъфтяват в галактиката Млечен път.

„И така, планетите, които са се образували по-рано, са правили това при условия, благоприятни да позволят развитието на живота. Тези условия стават все по-редки в нашата галактика “, каза О’Нийл.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Галактиката Андромеда лети към нашата със скорост от 110 км в секунда

Учени: Може да живеем в галактически зоопарк, управляван от извънземните

Сблъсък между две галактики ражда Слънчевата система

10 умопомрачителни факта за космоса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.