Колко ли загадки на маите крият мексиканските джунгли?

1

Преди известно време археолози открили два отдавна загубени древни града на маите в мексиканските джунгли. Изследователите намерили разрушени пирамиди, останки от замък, огромна врата във формата на чудовище, стадион, олтари и различни каменни монументи.

Един от градовете е открит преди няколко десетилетия, но опитите за връщане на мястото са били неуспешни. Другият град е бил напълно непознат досега и ще хвърли голяма светлина върху някои от мистериите на цивилизацията на маите.

Лидерът на експедицията Иван Спрайц (Ivan Sprajc) от изследователския център към Словенската академия на науките и изкуствата обяснява, че за откритията са помогнали въздушни снимки на тропическата гора в Централен Юкатан (Кампече, Мексико). Археолозите забелязали необичайни форми и решили да изследват.

В областта между Рио Бек и Ченския регион те открили цял град, който бил класически пример за архитектурата на маите между 600 и 1000 г. Въпреки че този град вече е бил откриван от археолога Ерик фон Ю (Eric Von Euw) през 70-те, който го нарекъл Лагунита, местоположението му било изгубено и всички опити за намирането му отново били неуспешни.

Едно от най-интересните неща в града е огромен вход във формата на уста на чудовище, което изобразява бога на земята и плодородието при маите.  След като преминали през портата, Спрайц и колегите му се натъкнали на 20-метров пирамидален храм. Наблизо имало няколко каменни скулптури и олтари. Надписите по всички монументи са добре запазени.

2

Пирамидалният храм в древния град Лагунита.

Един от надписите е анализиран от епиграфа Октавио Олгуин (Octavio Olguin) от Националния автономен университет в Мексико. Той открил, че е записана датата 29 ноември 711, която се отнася за „владетеля от 4 к‘атуна“ (1 к‘атун е 20 години). За жалост частта от надписа, на която може да се споменава името му, не може да бъде разчетена.

3

Плочата, на която е изписана датата 29 ноември 711 г. Ivan Sprajc

Освен неочакваното преоткриване на Лагунита Спрайц и колегите му се натъкнали на още един град, за който досега не се знаело нищо. Руините включвали пирамидален храм, олтар и голям акрополис, обграден от три храма. Въпреки че явно двата града са съществували по едно и също време, архитектурата на досега неизвестния град предшества тази на Лагунита.

4

Плочата, на която е изписана датата 29 ноември 711 г. Ivan Sprajc

Спрайц обяснява, че тези два града ще отворят още въпроси за разнообразието на културата на маите, евентуалната роля на цялата, все още неизследвана местност и връзката на маите с други народи.

Възможно е в гъстите джунгли на Мексико да се крият още десетки градове, които биха могли да отговорят на тези въпроси.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

6 ИСТОРИЧЕСКИ НАХОДКИ, КОИТО ОСТАВАТ ЗАГАДКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.