Кратка история на 32 от най-впечатляващите древни руини (част 1)

Някои от модерните сгради определено са красиви и са уникални по свой собствен начин, но древните руини не остават по-назад и също могат да ни впечатлят. Те са издържали теста на времето (някои отчасти) и ни позволяват да „надзърнем“ в живота на прадедите ни и да разберем повече за културата и начина им на живот. Руините са магнетични именно защото носят в себе си частица от живота, който ние никога няма да можем да видим. Ето някои от най-впечатляващите древни постройки, останали до днес, които продължават да ни изумяват дори и след хиляди години живот.

1. Мачу Пикчу, Перу

мачу пикчу

Мачу Пикчу е изграден през 15 век от инките. Той е архитектурен комплекс, за който се вярва, че е бил резиденция на император Пачакути. Открит е през 1911 година от Хирам Бингман. Мачу Пикчу се намира на 2429 метра надморска височина и в момента е една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цял свят.

2. Чичен Ица, Мексико

маите

Чичен Ица е културен и религиозен център, изграден от маите, който в момента се посещава от над 1.2 милиона души всяка година. Това го прави най-предпочитаното от туристите място в цяло Мексико. През 10 век Чичен Ица е превзет от толтеките, а по-късно те го превръщат в столица на своята държава.

3. Стоунхендж, Англия

стоун

Обграден от стотици погребални могили, Стоунхендж е праисторически монумент, разположен в Уилтшър, Англия. Археолозите считат, че е построен в периода между 3000 и 2000 година пр.Хр. Стоунхендж е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Археолозите считат, че мястото е имало астрономическа функция, макар все още предназначението му да не е доказано.

4. Ta Prohm, Камбоджа

камбоджа

Първоначално Ta Prohm се е наричал Raja Vihara. Докато повечето от ангорски храмове са почти изцяло реновирани, Ta Prohm е останал в първоначалното си състояние. Основан е като будистки храм.

5. Пещерите на Лонгмен, Китай

4

Morkadis

Oколо 1400 пещери, изпълнени с над 100 000 статуи. Някои от статуите са високи само няколко сантиметра, а най-голямата – тази на Буда, е висока 17 метра.

6. Боробудур, Индонезия

5

Боробудур е най-големият будистки храм. Състои се от кръгли и квадратни платформи, разположени едни върху други. 504 статуи на Буда украсяват храма.

7. Храмът в Луксор, Египет

Луксор

Разположен е на източния бряг на р.Нил в град Луксор. Изграден е през около 1400 година пр.Хр. Изграден е в почит към бог Амон. Пет други големи храма могат да бъдат посетени в този район.

8. Адрианов вал, Англия

6

Голяма част от Адриановия вал е запазена и до днес и през 1987 година става част от културното наследство на ЮНЕСКО. Строежът започва по време на управлението на император Адриан, като по-голямата част от стената е строена в продължение на 6 години и бележи границата между Римската империя и Британските острови.

9. Колизеумът, Италия

римският Колизеум

Наричан още Амфитеатърът на Флавиите, той е най-големият и най-впечатляващият амфитеатър в света. Изграден е от бетон и камък през 70-80 година и може да събере над 50 000 зрители. Най-често е бил използван за провеждане на зрелища като екзекуции, гладиаторски борби или лов на животни.

10. Баалбек, Ливан

7

Баалбек е дом на някои от най-запазените римски руини. По времето на римската империя е наричан Хелиополис (Градът на Слънцето). Счита се, че строителството на храмовете започнало в края на третото хилядолетие пр.Хр.

11. Карахундж – Сисиан, Армения

8

Карахундж е 3500 години по-стар от Стоунхендж и 3000 години по-стар от египетските пирамиди. Разполага се на площ от 7 хектара. Храмът, изграден от 40 големи камъка, който е построен в знак на почит към арменския бог Ари (Слънце), се намира в централната част на Карахундж.

12. Баган, Мианмар

мианмар

Баган е бил столица на древното кралство Баган от 9 до 13 век. В днешно време могат да бъдат открити над 2200 храма и пагоди. В разцвета си, градът се е състоял от над 10 000 будистки храма.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!  

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.