Кринолинът – роклята, убила над 3000 жени

2

Кринолинът е идеалът за Викторианската епоха. Роклята с характерна женска пола с обръчи е била масово разпространена. Носели са я както камериерки, така и аристократки.

Уникалната рокля е била идеал на цяла една епоха. За разлика от т. нар. фартингейли и кошове кринолинът е носен от всички жени от всички социални прослойки. Те не е била признак за социално положение. В онези години това се превръща в основна тема за карикатури с камериерки, носещи кринолини, подобно на дамите, за които се грижат. Това предизвиква неодобрението на по-високата класа.

Освен сред богаташите модата скоростно се превръща в основен предмет на разискване в западните медии. Причината е, че има много проблеми, свързани с тези дрехи. Основните са размерите им и трудностите с обличането и носенето им.

През 50-те и 60-те години на XIX век в Англия над 3000 жени са загубили живота си в пожари, свързани с кринолини. Това на пръв поглед може да ви се стори невъзможно, но е самата истина.

При един от инцидентите умира 14-годишно момиче – прислужница в заможно семейство. Разказът за смъртта ѝ е поместен в местния вестник. Роклята ѝ се запалва, докато тя се опитвала да достигне няколко лъжици на рамката на камината. Девойката почива след часове наред агония следствие от сериозните изгаряния.

Един от случаите на масова смърт отнема живота на между 2 и 3 хиляди души през 1863 година. В църква в Сантяго в Чили избухва пожар. В паниката хората се блъскат и така огънят лесно се пренася от една на друга и без това лесно възпламенима кринолинова рокля на жените.

Рискът от кринолинът обаче не се ограничава в този от пожари. Някой неволно можел да настъпи роклята или по-лошото – тя да бъде защипана под колелата на каретите. Вятърът пък можел да надуе роклята и да отнесе дамата надалеч. Това налага скоростното изхвърляне на кринолина от модните линии и от всеки дамски гардероб.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ЕЖЕДНЕВНИ НЕЩА, КОИТО В МИНАЛОТО СА МОЖЕЛИ ДА ВИ СТРУВАТ ЖИВОТА

ПО ВРЕМЕ НА РЕНЕСАНСА, ВСЯКА БОГАТА ЖЕНА ГИ Е ИМАЛА. ВЕЧЕ ДОСЕТИХТЕ ЛИ СЕ КАКВО Е ТОВА?

МОДНИ ПРЕДМЕТИ ОТ МИНАЛОТО

ХИГИЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА – ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.