Кучето разбира кой обижда стопанина му и прави изводи

куче

Повечето притежатели на кучета ще ви кажат, че техните питомци са верни и умни при общуване, пише ВВС.

Миналия месец учени от Япония са успели да демонстрират, че домашните кучета избягват хората, които не държат недружелюбно към техните стопани.

Целта на експеримента се състояла в това, да се разбере способни ли са кучетата да оценяват как си взаимодействат хората в определени ситуации.

Резултатите от опита показали, че кучетата избягват да вземат храна от ръцете на този, който се е отнесъл негативно към техния господар.

Три модела на поведение

По време на опита кучетата наблюдавали как техните стопани се опитвали да вземат руло лента от плътно покрит с капак съд, а след това се обръщали с молба за помощ към стоящ наблизо актьор.

Според първия сценарий „недружелюбният“ актьор отказвал да помогне. Във втория вариант „отзивчив“ актьор държал съда неподвижен, докато стопанинът на кучето отварял капака и вземал предмета.

По време на още един, контролен опит актьорът обръщал гръб, но стопанинът на кучето не го молел за помощ.

При всеки от експериментите присъствало неутрално лице, което стояло от другата страна на притежателя на кучето и не вземало участие в действията.

Веднага след поредната оценка актьорът или неутралното лице предлагали храна на кучето. Обикновено кучетата избягвали „недружелюбния“ актьор, отказал помощ на стопанина им. Доста по-често вземали храна от ръцете на „отзивчивия“, от „контролния“ актьор или от неутралното лице.

Участниците в експеримента събрали кучата от 54 различни породи и техните притежатели. Резултатите от опитите били публикувани през юни тази година в сп. Animal Behavior.

Отказът на кучетата да общуват с тези, които се държали зле със стопаните им, дава основание да се смята, че те могат да разбират принципа на взаимодействие на трета страна.

Приятел до теб

Както се смята, някои видове животни, които не се отнасят към приматите, са способни да наблюдават, слушат и правят изводи.

Morkadis

Хората са най-активните социални наблюдатели. Ние често си помагаме едни на други, без да имаме очевидна полза от това, което ни помага да функционираме в големи общества, на които са присъщи принципите за взаимопомощ, както казват изследователите.

Възприемчивостта към взаимодействието се проявява у хората в много ранна възраст. Шестмесечните бебета вече са способни да оценяват другите хора и очевидно отдават предпочитание на „добрите“ пред „лошите“, както показало едно изследване.

Известно е, че кучетата са много чувствителни към отношението на хората, но досега нямаше единно мнение дали те са способни да оценяват взаимоотношенията между трети страни.

Както отбелязват учените, фактът, че стопаните на кучета са участвали в споменатите взаимодействия, може да окаже влияние на резултата: „Взаимната привързаност между кучетата и техните стопани може да е много силна, следователно първите са особено възприемчиви към това, как други хора се отнасят към вторите.“

Така че, ако имате куче, може да сте сигурни, че ако някой някога ви обиди, на ваша страна ще има поне един приятел.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ЖИВОТНИТЕ НАИСТИНА ЛЕКУВАТ – ВИЖТЕ КОИ И КАК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.