Къде изчезва водата от „свистящото“ езеро в Якутия?

1

Експедиция на Руското географско общество, в която влизали учени от Института за естествени науки на Североизточния федерален университет в Якутск, Института за северно планинско дело на РАН и редица други е изследвала необичайното езеро Борулаах на територията на природния комплекс Ленские столбы в Якутия.

Отдавна е известно, че езерото почти изцяло изчезва през зимата, оставяйки само купчини лед, а през лятото издава свистящи звуци. Причините за това природно явление оставаха загадка, става ясно от прессъобщение.

Изследователите сканирали водоема с метода на хидролокация и открили, че на дъното на езерото има пукнатина. По такъв начин най-вероятно през зимата водата изтича през тази подземна пукнатина, а ледът, който плава на повърхността, постепенно спада заедно с водата и остава на дъното.

През лятото на дъното се образува ледена стена, която предотвратява изтичането на водата в подземната пропаст. Нивото на водата през лятото се възстановява от топенето на снеговете и вливащите се в езерото реки. През есента почвата на повърхността замръзва на дълбочина 10-15 сантиметра, като на дъното протича температурна инерция, топлината се разпространява и продължава да се съхранява, а ледената стена се топи и пропуска водата в пукнатината.

„През зимата тази стена се топи и водата се излива надолу“, обяснява завеждащият катедрата по география на Института за естествени науки Юрий Данаилов, участник в експедицията.

По време на експедицията учените са успели да обяснят и характерните свистящи звуци, които се чуват от езерото. Изследователите открили на брега естествена дупка с дълбочина осем метра, която през зимата е пълна със сняг и лед, а през лятото те се топят и се чува свистене.

„От дупката идва топъл въздух. Ние смятаме, че на дълбоко има лед, който спира въздушните потоци. При излизането на въздуха се чува свистящ звук“, пояснява учителят по география Прокопий Ноговицин – друг участник в експедицията.

Освен от времето на годината периодът на свистенето на езерото зависи и от температурата на повърхността и под земята, смятат учените – въздухът през дупката излиза по-активно при голяма разлика в температурите.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ЯКУТИЯ СЪЩО СИ ИМА НЕСИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.