Къде се намира единствената българска пустиня

Снимка: pixabay.com

Точно там може да се види и един невероятен природен феномен

Когато става дума за пустини, автоматично започваме да си мислим за Азия, Африка, дори Северна Америка, но никога за Европа. А всъщност на Стария континент има цели 8 пустини.

Още по-изненадващото е, че една от тях се намира в България. Малко са хората, обаче, които са наясно с този факт.

В Европа им истински пустини и полупустини, които са разположени най-вече в Испания, Италия, Сърбия и Румъния. Уникалните земни образувания и местоположението им ги превръщат в идеални европейски туристически атракции, пише World Atlas.

Снимка: pixabay.com

Българската пустиня се намира на място от територията на страната, където най-малко бихме очаквали – близо до морето. Местността е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено формирани пустини в Европа, като другата е пустинята Табернас в Испания.

Точно там може да се види и един невероятен природен феномен – Побитите камъни. Известни са още като „Каменната гора“.

Разположени са на км западно от Варна, от двете страни на главния път Варна – София, между селата Слънчево, Страшимирово и девненския квартал „Повеляново“. Разпределени са на 18 големи и малки групи на площ от 7 кв. км.

Най-известна е групата „Център-Юг“. Тя е разпложена на 18 км западно от Варна. В нея се наброяват около 300 големи и малки колони, високи до 6 метра. Наричат я още „Диклиташка група“.

Снимка: pixabay.com

„Страшимировската група“ също е много впечатляваща. Разположена е на юг от основната група, до с. Страшимирово и е съставена от четири близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9 м в диаметър.

По-известните групи са: Слънчевска, Централна, Дренака, Тетерлика, Белославска, Голям връх, Авренска поляна. Много интересна е групата в местността Кариерата край Девня – нейните колони удивително наподобяват вкаменени дървета.

Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м., кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.

От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. „Каменните стражи“, „Камилата”, „Трона“, „Каменната гора“ са имената само на част от тези природни пластики.

Morkadis

Пространствата между колоните са заети от сиво-жълти пясъци, върху които е развита предимно тревна растителност с преобладание на пясъколюбиви видове.

Снимка: pixabay.com

В „Побити камъни“ се опазва единственото находище в България на растението твърдолистна песъчарка – световно застрашен вид. Природната забележителност е важно местообитание на 4 световно застрашени, 2 застрашени и 8 защитени вида растения в България, информира devnya.bg.

Най-голямата мистерия около Побитите камъни е свързана с тяхното формиране. За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в две групи – за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми и други. Според вторите произходът им се обяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др.

За да бъдат опазени, през 1937 г. са обявени за природна забележителност. На цялата им площ е забранено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушаване на самите колони, провеждане на минно-геоложки дейности, дори залесяване.

Единствените известни подобни образувания на планетата се намират в Шарк Бей в Национален парк Намбунг в Австралия, посочва Atlas Obscura.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Най-убийственото земетресение в историята на България погребало стотици

Древен код пази България

В България има общо 591 призрачни села

10-те най-предпочитани дестинации за уикенд пътуване в България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.