Къщите на смъртта в Индонезия

7

Къщи, които много приличат на лодки, а по външните им стени има рога на бизон – символ на богатството, могат да се видят на много места в Южен Сулавеси, Индонезия. Къщите се наричат тангконан и са предназначени за мъртвите.

В превод от местния език тангконан означава там, където семейството се събира. Според легендата първата такава къща е построена от божеството Пуанг Матуа.

Въпреки че повечето жители на индонезийския полуостров са християни, в ритуалите им по почитането на мъртвите се е запазил езически ритуал, който се практикува и до днес.

В център на церемонията стоят къщите тангконан, които не се обитават от живи хора, а от балсамираните останки на техните починали близки. Преди да бъдат погребани, както изисква християнството, телата на мъртвите се съхраняват в тези къщи на смъртта.

8

Докато са в тези къщи, починалите се смятат за живи от останалата общност и роднините им са длъжни всеки ден да ги преобличат и да им носят храна. Около краката и ръцете на покойника се четат заклинания, тъй като се вярва, че той може да стане и сам да отиде до гроба си.

Когато дойде денят на погребението, цялото село се стича на събитието, а на мъртвите се носят подаръци, символизиращи жертвата. Жителите на Индонезия вярват в задгробния живот и до мъртвеца полагат различни премети, които могат да са му полезни в Отвъдното.

Гробът прилича повече на мавзолей сред скалите, а тялото се поставя в малък ковчег, заобиколен от всякакви дарове.

Погребението трябва да е пищно и богато, което струва на местните десетки хиляди долари. Тъй като повечето от тях не успяват да съберат такава сума бързо, телата на мъртвите остават в къщите за месеци, а понякога и десетки години.

Дотогава мъртвецът се смята за болен и живите му роднини се грижат за него, като животът им парадоксално се завърта около смъртта, докато не съберат пари за подобаващо погребение според традициите.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.