„Кюриосити“ откри мистериозен лъскав обект на Марс

„Кюриосити“ вече документира малък брой предполагаеми метеорити по повърхността на Марс. Естеството им обаче е малко по-различно от тези на Земята. Едва 4,4 процента от метеоритите, които откриваме тук, са от желязо. Повечето са каменисти. Същевременно при тези на Марс желязото преобладава.
Източник: NASA/JPL-Caltech/LANL

Космическата сонда „Инсайт“ (InSight) ни изпрати няколко впечатляващи снимки на платото Елизия, което се намира близо до екватора на Червената планета.

„Кюриосити“ обаче не остана по-назад. Марсоходът, който е на планетата от 2012 г. насам, направи необичайна снимка на 26-и ноември. На нея ясно се вижда лъскав обект, лежащ на принципно червената и прашна марсианска почва.

Възможно ли е да са извънземни Не, съжаляваме. Почти със сигурност не е признак за извънземен живот. За да открият истинската природа на тази странна скала, изследователите заявиха, че „Кюриосити“ ще се опита да вземе проба от обекта, наречен „Малкият Колонсей“.

„Вероятно е метерорит, тъй като е наистина блестящ. Външният вид обаче може да залъгва – гласи изявление на Лабораторията за реактивно движение на NASA. – Нужно е да се направи химически анализ, който да потвърди естеството му.“

„Кюриосити“ провежда химически анализи по особено интересен начин. Благодарение на своя инструмент ChemCam марсоходът изстрелва лазер към материала и впоследствие проверява изпарения материал, за да установи от какво е направен. С помощта на тази техника „Кюриосити“ установи през ноември 2016 г., че една конкретна проба е ботата на желязо и никел.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Чуйте първите звуци, записани въобще на Марс

На Марс може да има достатъчно кислород, който да поддържа живот под повърхността

Спътник ще изследва възможностите за отглеждане на домати на Луната и Марс

Космическото излъчване вероятно ще убие астронавтите много преди да стигнат до Марс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.